NATO upozorava Rusiju da ne poduzima ‘agresivne akcije’ na ukrajinskoj granici

Pozivamo Rusiju da bude transparentna u pogledu svojih vojnih aktivnosti, poručio je generalni sekterar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stanje u toj regiji je jako napeto od kada je 2014. Rusija pripojila ukrajinski poluotok Krim (EPA)

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je Rusiju da ne poduzima nove “agresivne akcije” na granici s Ukrajinom gdje su posljednjih sedmica primijećena “velika i neuobičajena” kretanja ruskih postrojbi.

“Svaka daljnja provokacija ili agresivna akcije Rusije bila bi jako zabrinjavajuća. Pozivamo Rusiju da bude transparentna u pogledu svojih vojnih aktivnosti”, izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu održanoj s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Francuska su posljednjih dana već izrazili zabrinutost zbog kretanja ruskih postrojbi na ukrajinskoj granici. I Njemačka je u ponedjeljak pozvala Moskvu na “suzdržanost”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Moramo spriječiti vojnu eskalaciju”, rekao je u Berlinu glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova i pozvao Rusiju da “dokaže suzdržanost i vrati se za pregovarački sto”.

Pogoršanje situacije

Stanje u toj regiji je jako napeto od kada je 2014. Rusija pripojila ukrajinski poluotok Krim. Sedam godina Ukrajina je u sukobu s proruskim separatistima na istoku svog teritorija.

“Ono što sada gledamo duž granice nije samo vojno pojačanje, jer je Rusija u proljeće dovela armadu na našu granicu i od tada ju nije povukla”, rekao je Dmitro Kuleba.

“Sada vidimo pogoršanje situacije u kojoj Rusija pokazuje da može brzo aktivirati postrojbe i opremu i da su na stolu ruskih čelnika sve opcije uključene”, dodao je u Kuleba u sjedištu NATO-a u Briselu.

“Atlantski savez pomno prati situaciju, istakao je Stoltenberg i ponovio da saveznici aneksiju Krima smatraju “nelegalnom”. Sve zemlje članice NATO-a “jednoglasno osuđuju ponašanje Rusije”, istakao je.

Izvor: Agencije