Izraelska organizacija za ljudska prava: Jevrejski naseljenici protjeruju Palestince

Grupa jevrejskih naseljenika napala je u petak Palestince dok su brali masline zajedno s izraelskim aktivistima.

Iako je čitavo područje pod video nadzorom vojske vojnici nisu došli upomoć, rekla je jedna povrijeđena aktivistkinja (EPA)

Izraelska organizacija za ljudska prava B'Tselem saopštila je danas da jevrejski naseljenici nasiljem tjeraju Palestince s obradivog zemljišta i pašnjaka na okupiranoj Zapadnoj obali.

Kako je navedeno u proteklih pet godina naseljenici su preuzeli gotovo 30 kvadratnih kilometara zemlje, izvijestila je ta organizacija, piše AP a prenosi Beta.

Vlada Izraela tvrdi da bezbjedonosne snage čine sve što mogu da to zaustave i da je za nasilje odgovoran samo mali dio naseljenika.

U proteklim mjesecima nasilje je naglo pojačano i prošle sedmice su jevrejski naseljenici kraj Ramale pričinili štetu na desetinama vozila, a u septembru su napali beduinsko selo na jugu Zapadne obale, povrijedivši nekoliko Palestinca, uključujući malo dijete.

Nasilje uz pomoć izraelskih vlasti

B'Tselem tvrdi da vojska “ne sprječava napade i da u nekim slučajevima vojnici čak i učestvuju u njima”.

Protiv nasilnih naseljenika se skoro ništa ne preduzima, navedeno je u saopštenju, uz ocjenu da ako se “nasilje dešava uz dozvolu i pomoć izraelskih vlasti i pod njihovim pokroviteljstvom, to je onda državno nasilje”.

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na zahtjev da komentariše taj izveštaj.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. godine i od tada su izgrađene desetine jevrejskih naselja u kojima sada živi skoro 500.000 Izraelacaa.

Veći dio međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja nelegalnim i preprekom za mir.

Palestinci teže da na Zapadnoj obali i pojasu Gaze osnuju svoju nezavisnu državu, a da glavni grad bude istočni Jerusalem.

U petak je grupa jevrejskih naseljenika napala Palestince dok su brali masline zajedno s izraelskim aktivistima.

Dvoje Izraelaca, uključujući istaknutog rabina i mirovnog aktivistu, ranjeno je u tom incidentu.

Iako je čitavo to područje pod video nadzorom vojske vojnici nisu došli upomoć, rekla je jedna povrijeđena aktivistkinja.

Rabini za ljudska prava su u petak saopštili da “država i njene agencije za sprovođenje zakona ne uspjevaju uvijek osigurati sigurnost poljoprivrednika i aktivista tokom žetve i da su danas takođe okrvavili svoje ruke”.

Ministar odbrane Izraela Benny Gantz  je u oktobru pozvao vojsku da se bori protiv sve češćih napada jevrejskih naseljenika na Palestince i da izraelski vojnici na Zapadnoj obali reaguju “sistematski, agresivno i beskomprimisno” na takvo ponašanje.

Izvor: Agencije