Talibani u Kabulu paradirali s američkim i ruskim naoružanjem

Deseci američkih oklopnih sigurnosnih vozila M117 polako su prolazili glavnom kabulskom cestom, dok su iznad njih letjeli ruski helikopteri MI-17.

Talibani pokazuju svoju vojnu moć tokom parade u Kandaharu u Afganistanu, 8. novembra 2021. (EPA)

Talibanske snage održale su u nedjelju vojnu paradu u Kabulu koristeći zaplijenjena američka oklopna vozila i ruske helikoptere u paradi kojom su demonstrirali svoju preobrazbu iz pobunjeničke sile u regularnu vojsku, piše Reuters.

Talibani su dva desetljeća djelovali kao pobunjenički borci, no iskoristili su velike zalihe oružja i opreme koje su ostale kad je u avgustu pala bivša prozapadna vlada.

Paradom je obilježen kraj obuke 250 vojnika, rekao je glasnogovornik ministarstva odbrane Enayatullah Khwarazmi.

Deseci američkih oklopnih sigurnosnih vozila M117 polako su prolazili glavnom kabulskom cestom, dok su iznad njih letjeli ruski helikopteri MI-17. Brojni vojnici nosili su američke jurišne puške M4.

Veći dio naoružanja i opreme koje sada koriste talibanske snage Washington je slao vladi u Kabulu koju je podupirao SAD u pokušaju stvaranja afganistanske nacionalne vojske koja će se moći boriti s talibanima.

Talibani preuzeli vojnu infrastrukturu

Te snage su se raspale s bijegom afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija iz Afganistana, zbog čega su talibani preuzeli veći dio vojne infrastrukture.

Talibanski dužnosnici su rekli da će piloti, mehaničari i drugi stručnjaci iz bivše afganistanske nacionalne vojske biti integrirani u nove snage, koje su također počele nositi konvencionalne vojne uniforme umjesto tradicionalne afganistanske odjeće koju uobičajeno nose njihovi borci.

Prema prošlogodišnjem izvještaju posebnog inspektora za ponovnu izgradnju Afganistana, Washington je afganistanskoj vladi isporučio više od 28 milijardi vrijednih odbrambenih predmeta i usluga, uključujući oružje, streljivo, vozila, uređaje za noćni nadzor, letjelice i nadzorne sisteme, od 2002. do 2017. godine.

Neke od letjelica završile su u srednjoazijskim zemljama kada su ondje pobjegli afganistanski vojnici, no dio je ostao talibanima. No, nejasno je koliko od tih letjelica je operabilno.

Kad je američka vojska odlazila, uništila je više od 70 letjelica i desetke oklopnih vozila te onesposobila protuzračnu odbranu prije nego što je otišla s kabulskog aerodroma Hamid Karzai nakon haotične evakuacije.

Izvor: Agencije