Sin bivšeg libijskog vladara Gadafija kandidirao se za predsjednika

Gadafi će vjerojatno igrati na nostalgiju za razdobljem prije pobune koju je podržao NATO 2011. i u kojoj je svrgnut njegov otac, vjeruju analitičari.

Saif al-Islam i druge figure iz bivšeg režima dugo su izvan vlasti i bit će im možda teško mobilizirati podršku (EPA)

Saif al-Islam Gadafi, sin bivšeg libijskog čelnika Moamera Gadafija, registrovao se u nedjelju kao predsjednički kandidat za izbore 24. decembra, rekao je dužnosnik iz izborne komisije.

Gadafi je jedna od najistaknutijih osoba za koje se očekuje da će se kandidirati za predsjednika, a popis uključuje i istočnog vojnog zapovjednika Kalifu Haftara, premijera Abdula Hamida al-Dbeibaha i predsjednika parlamenta Aguilu Saleha, piše Reuters a prenosi Hina.

Fotografije distribuirane na društvenim mrežama prikazuju Gadafija sa sijedom bradom i naočalama, u tradicionalnoj smeđoj odjeći i s turbanom, kako potpisuje dokumente u registracijskom centru u gradu Sebi na jugu zemlje.

Glasanje još neizvjesno

Unatoč javnoj podršci većine libijskih frakcija i stranih sila za izbore 24. decembra, glasanje je još uvijek neizvjesno, jer se suparničke strane prepiru oko pravila i rasporeda.

Na velikoj konferenciji u Parizu u petak dogovoreno je da će se sankcionirati svi koji ometaju ili spriječe glasanje, ali još uvijek nema dogovora o pravilima koja određuju ko bi se trebao moći kandidirati.

Iako će Gadafi vjerojatno igrati na nostalgiju za razdobljem prije pobune  koju je podržao NATO 2011. i u kojoj je svrgnut njegov otac te su slijedila desetljeća haosa i nasilja, analitičari kažu da se on možda neće pokazati kao favorit.

Mnogi Libijci još uvijek pamte Gadafijevo doba kao strogu autokraciju, a Saif al-Islam i druge figure iz bivšeg režima toliko su dugo izvan vlasti da im je možda teško mobilizirati toliko podrške kao glavnim suparnicima.

Izvor: Agencije