Nema jasnog pobjednika bugarskih parlamentarnih izbora

Oko 6,7 miliona birača u nedjelju su među 23 kandidata birali i novog čelnika države.

Bugari izašli na treće parlamentarne izbore ove godine (EPA)

Nema jasnog pobjednika bugarskih parlamentarnih izbora, trećih ove godine, pokazale su u nedjelju izlazne ankete, s time da GERB, stranka desnog centra bivšeg premijera Bojka Borisova vodi u tri ankete, a nova centristička grupa u četvrtoj, piše Reuters a prenosi Hina.

Izlazne ankete agencije Alpha Research pokazale su da GERB tijesno vodi s 24.8 posto glasova, a prema agenciji Gallup International nova frakcija Nastavljamo promjene vodi s 25.7 posto.

Druge izlazne ankete pokazale su da GERB vodi s 23.5 do 24.7 posto glasova.

U predsjedničkim izborima također održanim u nedjelju, sadašnji predsjednik Rumen Radev, strogi kritičar Borisova, vodi s oko 49 posto u prvom krugu glasanja, pokazale su izlazne ankete.

Skupština od ljetos bez većine

Izbori su sazvani jer se nakon posljednjih izbora održanih u julu u Narodnoj skupštini nije uspjela sastaviti vladajuća većina.

Borisov je odstupio s mjesta predsjednika vlade nakon slabog rezultata njegove stranke na prvim ovogodišnjim bugarskim izborima početkom aprila.

I nakon izbora u aprilu i onih u julu parlament je bio tako razjedinjen da nijedna koalicija nije uspjela sastaviti vladu koja bi naslijedila vladu bivšeg premijera Bojka Borisova nakon gotovo deset godina na vlasti.

Socijalisti, treća najjača stranka u zemlji, u oktobru su predsjedniku Radevu vratili mandat jer nisu uspjeli sastaviti većinu, što nakon izbora u julu nije pošlo za rukom niti dvjema najjačim strankama, populističkom ITN-u (Postoji takav narod) i GERB-u.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada