Nizozemska se djelomično zatvara na tri sedmice

Premijer Mark Rutte je rekao da vlada traži načine da nakon trosedmičnog djelomičnog zatvaranja ograniči pristup javnosti ljudima koji ne budu vakcinisani ili nisu preboljeli korona virus.

Novi slučajevi korona virusa u zemlji od 17,5 miliona narasli su rapidno nakon što su opuštene mjere socijalne distance u septembru (EPA)

Nizozemska se u subotu djelomično zatvara na tri sedmice što znači da će se restorani i trgovine ranije zatvarati a publika neće biti dopuštena na većim sportskim događajima, kako bi se suzbio nagli porast zaraza korona virusom, odlučeno je u petak, prenosi Hina.

Premijer Mark Rutte rekao je u televizijskom obraćanju da će strože mjere koje se uvode biti na snazi tri sedmice. “Donosimo vrlo neugodnu poruku s vrlo neugodnim i dalekosežnim mjerama”, rekao je Rutte. “Virus je svugdje i svugdje se treba boriti (protiv njega)”.

Prosvjednici su u Den Haagu izražavali nezadovoljstvo dok je Rutte objavljivao mjere, koje će stupiti na snagu danas.

“Na sreću, velika većina populacije je vakcinisana, inače bi jad u bolnicama u ovom trenutku bio nemjerljiv”, naglasio je Rutte.

Ranije će se zatvarati supermarketi i maloprodajni objekti koji nisu neophodni i ponovno će se uvesti mjere socijalne distance. Ne preporučuje se više od četvero posjetitelja u domovima, a bilo bi poželjno raditi od doma kad god je to moguće.

Sportski događaji bez publike

Veliki sportski događaji igrat će se bez publike, uključivo i utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Nizozemske i Norveške sljedeće sedmice.

Škole ostaju otvorene a izlazak iz domova je dopušten.

Rutte je rekao također da vlada traži načine da nakon trosedmičnog djelomičnog zatvaranja ograniči pristup javnosti ljudima koji ne budu vakcinisani ili nisu preboljeli korona virus, dok se testovi više ne bi priznavali.

Novi slučajevi korona virusa u zemlji od 17,5 miliona narasli su rapidno nakon što su opuštene mjere socijalne distance u septembru. Novi val zaraza stavio je pritisak na bolnice diljem zemlje, prisilivši ih da smanje uobičajeno liječenje pacijenata kako bi liječili pacijente zaražene COVID-om 19.

Bolnice su ranije objavile da neće pod sadašnjim okolnostima bez novih mjera moći proći zimu.

Kako bi se suzbila pandemija, vladin savjetodavni panel stručnjaka u četvrtak je preporučio prvu djelomičnu karantenu te ograničavanje ulaska u javne prostore ljudima koji nisu u cijelosti vakcinisani  ili nisu nedavno preboljeli zarazu korona virusom.

Zaokret u politici

Novo zatvaranje znači drastičan zaokret u politici nizozemske vlade, koja je do prošlog mjeseca mislila da relativno visoka stopa vakcinisanja znači da će dalje olakšavati mjere prema kraju godine, ocjenuje agencija Reuters.

Mnoge druge razvijene zemlje drže se stajališta da vakcinisanje znači da je zatvaranje nepotrebno, s Britanijom koja se oslanja na dodatnu dozu vakcine kako bi ojačala imunitet.

Oko 85 posto odrasle populacije u Nizozemskoj je u cijelosti vakcinisano protiv COVID-a 19. Dodatne doze vakcina dosad su omogućene samo maloj skupini ljudi slabog imuniteta te će biti ponuđene osobama od 80 godina ili starijim u decembru.

Prošli mjesec, otprilike 55 posto pacijenata u nizozemskim bolnicama i 70 posto onih na intenzivnoj njezi bili su nevakcinisani ili djelomično vakcinisani, prema podacima Nizozemskog instituta za zdravlje (RIVM).

Ta zemlja dosad je imala 2,2 miliona zaraženih i 18.612 umrlih od početka pandemije.

Izvor: Agencije