Zapad zabrinut zbog ruske vojske kod granice Ukrajine

Neimenovane evropske diplomate prethodno su rekle da je SAD obavijestio evropske saveznike u Briselu o kretanju ruskih trupa u blizini istočne granice Ukrajine.

Rusija je odbacila medijske navode, tvrdeći da Moskva ne predstavlja prijetnju ni za koga (EPA)

Evropska komisija potvrdila je da je primila “prilično zabrinjavajuće” informacije o situaciji na ukrajinskoj granici, izjavio je u petak glasnogovornik EK-a, povodom izvještaja da je Washington zabrinut da bi Moskva mogla pokrenuti napad na Ukrajinu.

Dvoje neimenovanih evropskih diplomata prethodno je reklo da su Sjedinjene Američke Države obavijestile evropske saveznike u Briselu o kretanju ruskih trupa u blizini istočne granice Ukrajine.

“Nastavljamo pratiti situaciju, a informacije koje dobijamo su zabrinjavajuće”, rekao je glasnogovornik EK-a, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Rusija odbacuje navode

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba kazao je da su zapadni saveznici Ukrajine povećali diplomatske napore da upozore Rusiju da ne pokreće vojnu eskalaciju protiv Ukrajine.

S druge strane, Rusija je odbacila medijske navode, tvrdeći da Moskva ne predstavlja prijetnju ni za koga.

“Više puta smo naglašavali da kretanje naših oružanih snaga na našoj teritoriji nije razlog za zabrinutost”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Izvor: Agencije