SAD upozorile pokret Husi u Jemenu

Sjedinjene Američke Države pozvale su na hitno oslobađanje jemenskih dužnosnika američke ambasade u glavnom gradu Jemena.

Iz State Departmenta kažu da su pobunjenici Husi prekršili zakon i ušli u kompleks ambasade zatvoren od 2015. godine (EPA)

Sjedinjene Američke Države pozvale su na hitno oslobađanje jemenskih dužnosnika američke ambasade u glavnom gradu Jemena Sani, koje drže pobunjenički pokret Husi, objavio je State Department.

Većina lokalnih dužnosnika američke ambasade u glavnom gradu Jemena puštena je na slobodu, izvijestio je glasnogovornik State Departmenta, ali je dodao da je dio službenika i dalje zatočen bez objašnjenja te je zatražio njihovo puštanje, prenosi Hina.

Rekao je da su pobunjenici Husi prekršili zakon i ušli u kompleks ambasade zatvoren od 2015. godine, kada su Sjedinjene Države premjestile svoje diplomatsko osoblje u Rijad zbog građanskog rata u Jemenu.

Posljednje uporište provladinih snaga

Sukobi između provladinih snaga koje podržava vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom i pobunjenika Husi bliskih Iranu intenzivirali su se posljednjih sedmica zbog strateškog grada Mariba. Marib je posljednje uporište snaga lojalnih jemenskoj vladi na sjeveru zemlje.

Od početka rata 2014. Husi su postepeno preuzeli kontrolu nad velikim dijelom Jemena, uključujući glavni grad Sanu.

Izvor: Agencije