Vlada češkog premijera Babiša podnijela ostavku

Održao sam obećanje da ćemo biti rekorderi u brzini podnošenja ostavke vlade; poraženi smo na izborima i odlazimo u opoziciju, rekao je Andrej Babiš.

Premijer je podnio ostavku pismom, pošto je predsjednik Češke Miloš Zeman od 10. oktobra u bolnici (EPA)

Vlada  Andreja Babiša, u skladu s ishodom parlamentarnih izbora, podnijela je u četvrtak ostavku, a upravljat će u ostavci Češkom dok pobjednik izbora, koalicija konzervativaca, demokršćana i liberala, Zajedno s koalicijom Piratske stranke i nezavisnih gradonačelnika STAN, ne formira novi kabinet.

Premijer je podnio ostavku pismom, pošto je predsjednik Češke Miloš Zeman još od 10. oktobra u bolnici, s komplikacijama zbog hroničnog oštećenja jetre, i dužnosti može obavljati samo djelimično, a posjete su na odjeljenju gdje leži zbog sanitarnih mjera zabranjene, prenosi Beta.

“Održao sam obećanje da ćemo biti rekorderi u brzini podnošenja ostavke vlade. Poraženi smo na izborima i odlazimo u opoziciju. Radit ćemo do posljednjeg momenta, da ništa ne zapostavimo”, rekao je Babiš.

Nova vlada do kraja decembra

Izbori su održani 8. i 9. oktobra, a Zeman je, iz bolnice, povjerio lideru pobjedničke koalicije Zajedno Petru Fijali da vodi pregovore o formiranju vlade dvije koalicije, koje imaju zajedno komotnu većinu od 108 zastupnika od 200 u Donjem domu parlamenta.

Pošto je Zeman odustao od predizbornih najava da će, bez obzira na volju birača, povjeriti mandat da sastavi vladu Babišu, a Zajedno i Pirati i STAN potpisali su koalicioni sporazum u ponedjeljak i odredili okvirno i 18 ministra u vladi uz premijera Fijalu, očekuje se da bi Češka ovog puta mogla imati vladu brzo, do kraja decembra.

Zeman, koji je skoro mjesec proveo na intenzivnoj njezi Centralne vojne bolnice u Pragu, a trenutno leži na Odjeljenju za rehabilitaciju, bit će u ponedjeljak prebačen na takozvano standardno odjeljenje, gdje će moći primati posjete zvaničnika i obavljati dio svojih ustavnih dužnosti.

Izvor: Agencije