UAE, Bahrain, Izrael i SAD održavaju prvu zajedničku vojnu vježbu

Izraelski mornarički zapovjednik je rekao kako početak vojne saradnje pod američkom palicom treba pomoći u suprotstavljanju ‘iranskim planovima u regiji’.

Prvi put da četiri zemlje objavljuju informacije o zajedničkoj vojnoj vježbi (EPA)

Vojske Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Bahraina i Izraela te američko Centralno zapovjedništvo pomorskih snaga (NAVCENT) u srijedu su počele pomorsku vježbu na Crvenom moru, objavio je NAVCENT u četvrtak.

To je prvi put da četiri zemlje objavljuju informacije o zajedničkoj vojnoj vježbi, piše Reuters a prenosi Hina.

Izraelski mornarički zapovjednik je, govoreći za izraelske novinare, rekao kako početak vojne saradnje pod američkom palicom treba pomoći u suprotstavljanju iranskim planovima u regiji.

UAE i Bahrain prošle su godine normalizirali diplomatske odnose s Izraelom pod američki posredovanjem, ujedinjeni zabrinutošću oko Irana i motivirani ekonomskim koristima.

Ujedinjeni zbog Irana

Pregovori između Irana i svjetskih sila oko oživljavanja nuklearnog sporazuma iz 2015. trebali bi se nastaviti krajem novembra o Beču, a neuspjeh bi predstavljao rizik od rasta napetosti u regiji.

“Pomorska saradnja pomaže očuvanju slobodne plovidbe i trgovine, ključnih za regionalnu sigurnost i stabilnost“, rekao je američki viceadmiral Brad Cooper, zapovjednik NAVCENT-a i američke Pete flote.

Ta će vježba “pojačati saradnju i sigurnost Crvenog mora, no ne samo njega, jer se suprotstavljamo iranskom teroru“ u cijeloj regiji, tvrdi Cooper.

Američka Peta flota smještena je u Bahrainu i djeluje u Arapskom i Omanskom zaljevu, Crvenom moru i dijelovima Indijskog oceana.

Izvor: Agencije