SAD od Rusije traži jasnoću oko kretanja trupa na ukrajinskoj granici

Američki mediji su krajem oktobra javili o kretanju ruskih trupa blizu ukrajinske granice i Pentagon je potvrdio da nadzire šta se dešava blizu granice.

Kirby: Naša podrška teritorijalnom integritetu i suverentitetu Ukrajine je nepokolebljiva (EPA)

Washington je tražio u srijedu “jasnoću” od Rusije oko “neuobičajenog” kretanja vojske blizu rusko-ukrajinske granice, podsjećajući na obavezu koju su Sjedinjene Američke Države preuzele da “podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine”, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

“Pozivamo Rusiju da bude jasna o svojim namerama”, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby koji je opisao “neuobičajenu rusku vojnu aktivnost blizu ukrajinske granice”.

“Naša podrška teritorijalnom integritetu i suverentitetu Ukrajine je nepokolebljiva.”

Američki mediji su krajem oktobra javili o kretanju ruskih trupa blizu ukrajinske granice i Pentagon je potvrdio da nadzire šta se dešava blizu granice.

Dodatna destabilizacija

Kirby je u srijedu ukazao da su kretanja trupa neuobičajena zbog veličine i obima.

Glasnogovornik Pentagona je rekao da postoji rizik da se dodatno destabilizuje dio svijeta koji je već napet i pozvao Moskvu da poštuje Sporazume iz Minska koji predviđaju demilitarizaciju na rusko-ukrajinskoj granici.

Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je Rusiju da će napraviti “ozbiljnu grešku” ako pokuša da ponovi ono što je uradila u Ukrajini 2014.

Ukrajina je početkom novembra demantovala da postoji neuobičajeno kretanje ruskih trupa navodeći da se radi o kretanju vojske poslije vojnih vežbi. Ukrajinska vojska je ocijenila da je širenje navoda o jačanja ruske vojske mogla da bude “psihološka” operacija protiv Kijeva.

Izvor: Agencije