Kuba opužuje SAD za destabilizaciju demonstracijama

Organizatori demonstracija predviđenih u Havani i u šest provincija sa ciljem da se traži oslobađanje političkih zatvorenika, ne odustaju od poziva na skup.

Rodriguez: Nećemo ni u kom slučaju dozvoliti stalnu agresiju Vlade SAD-a (EPA)

Kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodriguez optužio je u srijedu američku Vladu da hoće da “destabilizira” Kubu preko protesta opozicije predviđenog za 15. novembar, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

“Nećemo ni u kom slučaju dozvoliti stalnu agresiju Vlade SAD-a, njene stalne napore da stvore uvjete za unutrašnju destabilizaciju, da remeti mir i sigurnost građana, kvare nam slavlje na dan kada se otok zvanično ponovo otvara za međunarodni turizam”, rekao je ministar pred diplomatskim korom akreditovanim na Kubi.

Organizatori demonstracija predviđenih u Havani i u šest provincija sa ciljem da se traži oslobađanje političkih zatvorenika, ne odustaju od poziva na skup idućeg ponedjeljka iako su ga vlasti zabranile i zaprijetile krivičnim gonjenjem.

Deseci saopćenja

Komunistička Vlada ih optužuje da hoće izazvati promjenu režima uz aktivnu podršku Washingtona.

“Od 22. septembra bilo je 29 saopćenja Vlade SAD ili uticajnih ličnosti iz Kongresa te zemlje, skoro jedno na dan namijenjeno da ohrabri, usmjeri i podstakne akcije destabilizacije u našoj zemlji”, rekao je Rodriguez.

U tim saopćenjima ima “zahtjeva” upućenih kubanskoj Vladi, kao što je da odobri demonstracije, ali to su stvari koje Kuba nikad nije dozvoljavala i neće nikad dozvoljavati, rekao je on.

Izvor: Agencije