Iznenadni klimatski dogovor Kine i SAD-a dao nadu u uspješnost COP26-a

Predsjednici dvije države Joe Biden i Xi Jinping trebali bi uskoro održati virtualni susret na tu temu, možda već iduće sedmice.

Xi Jinping (desno) rukuje se s Joeom Bidenom (lijevo) u Pekingu u decembru 2013. godine (EPA)

Iznenadni dogovor između SAD-a i Kine, dva najveća svjetska zagađivača, o saradnji u usporavanju zagrijavanja planeta, dao je na važnosti susretu COP26 u Glasgowu dva dana prije njegovog kraja.

Posebni američki izaslanik za klimu John Kerry i njegov kineski kolega Xie Zhenghua kasno u srijedu su objavili zajedničku izjavu u kojoj stoji da Kina, najveći svjetski proizvođač i korisnik ugljena, obećava da će ubrzati svoje napuštanje tog energenta.

Dvije države objavile su da će surađivati u cilju zadržavanja rasta svjetske temperature na 1.5 stepeni u odnosu na predindustrijsko razdoblje, što je cilj zacrtan Pariškim sporazumom 2015. godine, piše BBC a prenosi Hina.

Predsjednici dvije države Joe Biden i Xi Jinping trebali bi uskoro održati virtualni susret na tu temu, možda već iduće sedmice, dodaje britanski medij.

Dogovor dvije sile

Dogovor između dvije svjetske sile koje se spore oko niza pitanja poslao je snažnu poruku sudionicima COP26-a i proizvođačima fosilnih goriva koji su glavni uzrok globalnog zatopljenja.

Iako nisu iznesene precizne brojke, čelnici ističu kako je to snažan signal drugim državama koji bi ih mogao uvjeriti da učine više kako bi susret u Glasgowu rezultirao ambicioznim dogovorom.

„Ovo je poticaj pregovorima uoči posljednjih dana konferencije COP26 tokom kojih i dalje radimo na donošenju ambicioznih rezultata za naš planet“, napisao je na Twitteru britanski premijer Boris Johnson, domaćin susreta.

U saopćenju dvije sile stoji kako će Kina, na koju otpada polovina svjetskog korištenja ugljena, krenuti smanjivati tu potrošnju u periodu između 2026. i 2030. godine, a planira i umanjiti svoje emisije metana.

Promatrači su ranije bili zabrinuti zbog izostanka kineskog predsjednika Xija Jinpinga, koji nije napustio državu od početka pandemije, s te konferencije Ujedinjenih naroda u Glasgowu, iako je u najveći škotski grad stigla kineska delegacija.

Kineski klimatski plan ranije nije govorio o emisijama metana, znatno povezanim s korištenjem ugljena.

Prošle sedmice je gotovo stotinu država, predvođenih SAD-om i Evropskom unijom, predstavilo obećanje o redukciji tog plina za 30 posto do 2030. godine.

Metan je bezbojni, zapaljivi plin bez mirisa koji se najviše proizvodi na smetlištima, u poljoprivredi, stočarstvu i vađenju nafte i plina. Po količini je nakon ugljikovog dioksida drugi najprisutniji staklenički plin u atmosferi te je odgovoran za oko četvrtinu zagrijavanja planeta.

Iako metan 80 puta snažnije zagrijava planet od CO2, on iz atmosfere nestaje u dva desetljeća, dok se ugljikov dioksid zadržava stotinama godina, stoga se smatra da će njegova redukcija imati brzi učinak na usporavanje zagrijavanje svijeta.

Izvor: Agencije