Francuska: Komemoracija povodom 103. godišnjice kraja Prvog svjetskog rata

Prvi svjetski rat bio je globalni rat uglavnom vođen na teritoriji Evrope, a koji je započeo 28. juna 1914. godine i trajao do 11. novembra 1918.

Kovčeg Huberta Germaina, jednog od posljednjih svjedoka rata u Francuskoj, koji je preminuo prošlog mjeseca, postavljen je kod spomenika Neznanom vojniku (EPA)

U Parizu, glavnom gradu Francuske, održana je komemoracija povodom 103. godišnjice okončanja Prvog svjetskog rata, javlja Anadolija.

Domaćin komemoracije bio je predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

Prvi svjetski rat bio je globalni rat uglavnom vođen na teritoriji Evrope, a koji je započeo 28. juna 1914. godine i trajao do 11. novembra 1918. Od vremena izbijanja do početka Drugog svjetskog rata, nazivan je Svjetski rat ili Veliki rat, a nakon toga Prvi svjetski rat, termin koji se danas uglavnom i koristi.

Svečanosti održanoj kod Trijumfalne kapije i spomenika Neznanom vojniku na Aveniji Champs-Elysees, osim Macrona prisustvovala je i američka potpredsjednica Kamala Harris.

Značaj borbe francuskih vojnika

Macron i Harris su kratko razgovarali prije početka ceremonije.

Macron je u obraćanju na ceremoniji posebno naglasio značaj borbe koju su francuski vojnici vodili u Prvom svjetskom ratu.

Kovčeg Huberta Germaina, jednog od posljednjih svjedoka rata u Francuskoj, koji je preminuo prošlog mjeseca, postavljen je kod spomenika Neznanom vojniku.

Nakon ceremonije, kovčeg je odnesen na groblje Mont Valerien u zapadnom dijelu Parizu.

Izvor: Agencije