Migranti ponovo pokušali probiti poljsku granicu

Broj vojnika koji čuvaju bjelorusko-poljsku granicu je povećan s 12.000 na 15.000

Eskalacija situacije na poljsko-bjeloruskoj granici (EPA)

Migranti, prepušteni sami sebi unutar Bjelorusije, ponovo su na silu pokušali preći granicu i ući u Poljsku, no na granicu su poslana dodatna pojačanja u ljudstvu, javlja Reuters.

Stotine migranata su podigle logor uzduž granice ojačane bodljikavom žicom i koju čuvaju poljski vojnici kako bi spriječili njihov ulazak u Evropsku uniju. Broj vojnika koji čuvaju granicu je povećan s 12.000 na 15.000, prenosi Hina.

Poljska i druge države EU-a optužuju Bjelorusiju da ohrabruje migrante s Bliskog istoka, Afganistana i Afrike na ilegalni prelazak granice kao protuudarac za sankcije uvedenih Minsku zbog pitanja ljudskih prava.

“Nije to bila mirna noć, bilo je puno pokušaja da se probije poljska granica”, rekao je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak za javni radio PR1.

Kako javlja privatna radiostanica RMF, granicu je na silu u utorak pokušalo preći oko 200 migranata, a 60 ih je to ponovo pokušalo nakon ponoći.

‘Putin stoji iza krize’

Poljski premijer optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da stoji iza migrantske krize na bjeloruskoj granici s Poljskom, prenio je BBC.

Mateusz Morawiecki kazao je da bjeloruski autoritarni čelnik Aleksandar Lukašenko, bliski saveznik Vladimira Putina, upravlja krizom, ali da je “pokretač u Moskvi”.

Govoreći u utorak na hitnoj sjednici parlamenta nakon što je posjetio snage na granici poljski premijer je rekao: “Ovaj napad koji je poduzeo Lukašenko osmišljen je u Moskvi, a glavni um je predsjednik Putin”.

On je optužio ruskog i bjeloruskog čelnika da nastoje destabilizirati Evropsku uniju dopuštajući ilegalnim migrantima da, putujući preko Bjelorusije, pokušaju ući na područje EU-a.

Situaciju je opisao kao “novi tip rata u kojem se ljudi koriste kao ljudski štit” te je ustvrdio da se Poljska suočava sa scenarijem kojim se želi u Evropskoj uniji izazvati haos.

Istaknuo je da je ovo prvi put u 30 godina da je poljska pogranična sigurnost tako brutalno ugrožena.

EU planira nove sankcije

Poljska odbija primiti migrante na svoj teritorij pa je posljednjih sedmica poslala stotine pripadnika svojih snaga na granicu te je podigla bodljikavu žicu, u nastojanju da spriječi bilo kakav pokušaj migranata da se probiju.

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko zatražio je u utorak da migrantima bude omogućeno da uđu u Poljsku. U intervjuu je rekao kako većina njih želi produžiti dalje, u Njemačku.

Evropska unija optužila je Minsk da pomaže migrantima doći do vanjskih granica Unije u Poljskoj, Litvaniji i Latviji u znak osvete za zapadne sankcije uvedene Bjelorusiji zbog političke represije nad vlastitom opozicijom.

Lukašenko, kojeg zovu “posljednjim evropskim diktatorom”, negirao je da namjerno dovodi ljude iz zemalja u krizi poput Sirije, Afganistana, Libije i Iraka i potom ih popušta prema granici s EU-om.

Brisel je zaprijetio sankcijama kojima bi bilo obuhvaćeno oko 30 pojedinaca i subjekata, uključujući bjeloruskog ministra vanjskih poslova.

Izvor: Agencije