Kina održala vojne vježbe blizu Tajvana

Vježbe u oblasti Tajvanskog moreuza su ‘neophodna mjera za očuvanje nacionalnog suvereniteta’, navelo je kinesko ministarstvo odbrane.

Tenzije su nedavno eskalirale u Tajvanskom moreuzu (Reuters)

Kineska vojska je saopćila da je sprovela vojnu vježbu u oblasti Tajvanskog moreuza, nakon što je kinesko ministarstvo odbrane prethodno osudilo posjetu delegacije američkog Kongresa Tajvanu.

Vježbe u oblasti Tajvanskog moreuza su “neophodna mjera za očuvanje nacionalnog suvereniteta”, navelo je kinesko ministarstvo odbrane u saopćenju, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju AP.

U saopćenju se dodaje da je “patrola za ratnu spremnost” podstaknuta ”ozbiljno netačnim riječima i postupcima relevantnih zemalja po pitanju Tajvana” i akcijama onih koji se zalažu za nezavisnost ostrva.

Glasnogoovrnik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin je izjavio da Kina smatra posjetu američke delegacije Tajvanu “ozbiljnim kršenjem” američkih obaveza da neće imati formalne odnose sa Tajvanom, ostrvom na koje Kina polaže pravo.

“Sve rizične i provokativne akcije protiv ponovnog ujedinjenja Kine su kao mrav koji pokušava da sruši ogromno drvo, i osuđene su na neuspjeh”, poručio je Wang.

Tajvansko ministarstvo odbrane je saopćilo da je šest kineskih vojnih aviona ušlo u njegovu jugozapadnu zonu protivvazdušne odbrane, uključujući četiri borbena aviona J-16 i dva osmatračka aviona.

Nekoliko tajvanskih medija izvestilo je da su neimenovani članovi iz Predstavničkog doma i Senata SAD stigli u Tajpej američkim vojnim avionom.

Kina upozorila SAD

Kina je upozorila Sjedinjene Američke Države na “provokacije” nakon što je američki vojni avion sletio na Tajvan, otok koji Peking smatra svojom teritorijom.

Upozorenje je uslijedilo nakon što su članovi američkog Kongresa u utorak vojnim avionom sletjeli na Tajvan.

“Kina se tome odlučno protivi i oštro osuđuje. Tajvan je sveti i nedjeljivi dio kineske teritorije. Ova akcija američke strane grubo se umiješala u kineske unutrašnje poslove, ugrozila teritorijalni suverenitet Kine te ugrozila mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza”, rekao je glasnogovornik kineskog Ministarstva odbrane Tan Kefei.

‘Administrativna pomoći delegaciji’

Vojni avion Boeing C-40A, registriran u američkoj mornarici, poletio je iz zračne baze Clark na Filipinima i sletio u Tajpej s grupom američkih poslanika.

Vlasti na otoku nisu objavile detalje o događaju, navodeći jedino da se radi o “pružanju administrativne pomoći delegaciji”.

Tan je u saopćenju upozorio američku stranu da “odmah prekine provokativne akcije, da odmah obustavi sve destruktivne akcije koje dovode do eskalacije tenzija u Tajvanskom moreuzu i prestane slati pogrešne signale separatističkim snagama ‘tajvanske nezavisnosti'”.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da su posjete američkog Kongresa Tajvanu “prilično rutinske” i da “nije neuobičajeno da se prevoze američkim vojnim avionima”.

Kineski avioni iznad Tajvanskog moreuza

Interakcije između Tajpeja i Washingtona i njegovih saveznika učestalije su u posljednje vrijeme, što je izazvalo povećanu zračnju aktivnost kineskih aviona iznad Tajvanskog moreuza.

Peking tvrdi da je Tajvan, otočka država sa 24 miliona stanovnika, kineska otcijepljena provincija, dok Tajpej insistira na svojoj nezavisnosti od 1949. godine i ima diplomatske odnose s najmanje 15 zemalja.

Tenzije su nedavno eskalirale u Tajvanskom moreuzu, gdje je Kina poslala više od 150 aviona u ono što Tajvan naziva svojom identifikacionom zonom protivzračne odbrane.

Izvor: Agencije