Dalaj lama: Kineski čelnici ne razumiju kulturnu raznolikost

Sve religije prenose poruku ljubavi i koriste različita filozofska gledišta; problem je što je religija sada ispolitizirana, kaže tibetanski duhovni vođa.

Sve religije prenose poruku ljubavi i koriste različita filozofska gledišta, kaže Dalaj lama (EPA)

Tibetanski duhovni vođa Dalaj lama kritizirao je kineske čelnike, ustvrdivši da oni ne razumiju kulturnu raznolikost u Kini i da glavna etnička grupa Han ima preveliku kontrolu.

Naglasio je kako nema ništa protiv “kineske braće i sestara” kao ljudi te da općenito podržava ideje koje zagovaraju komunizam i marksizam, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Dalaj lama je, sudjelujući na novinskoj konferenciji u Tokiju putem interneta, odgovorio na pitanje treba li međunarodna zajednica razmotriti bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu zbog represije nad manjinama, uključujući pokrajinu Xinjiang.

‘Narod Han ima preveliku kontrolu’

“Poznajem čelnike Komunističke partije od Mao Zedonga. Njihove ideje su dobre. Ali, ponekad vrše prestrogu kontrolu”, rekao je iz svoje baze u Indiji, dodajući da je mislio da će se stvari u Kini promijeniti pod novom generacijom vođa.

“Kad je riječ o Tibetu i, također, Xinjiangu, imamo vlastitu jedinstvenu kulturu, a uskogrudniji čelnici Komunističke partije ne razumiju kulturnu raznolikost.”

Napomenuvši da se Kina ne sastoji samo od etničke grupe Han, nego i od drugih grupa, dodao je: “Narod Han zapravo ima preveliku kontrolu.”

Peking smatra da je Dalaj lama, koji je pobjegao u Indiju 1959. godine, nakon neuspjele pobune protiv kineske vladavine, “opasan separatist”.

Na pitanje u vezi Tajvana, koji je u fokusu jačanja vojne napetosti u regiji, rekao je kako misli da je taj otok pravi čuvar drevne kineske kulture i tradicija, jer je matična Kina “previše ispolitizirana”.

‘Religija je sada ispolitizirana’

Iako ne planira sastati se s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, kazao je da bi rado ponovo posjetio Kinu da vidi stare prijatelje, jer stari, ali ne i Tajvan, jer su odnosi između Tajvana i Kine “prilično delikatni”.

“Radije sam ovdje, u Indiji, na miru”, rekao je.

Na kraju je istaknuo kako vjeruje da sve religije imaju istu poruku.

“Sve religije prenose poruku ljubavi i koriste različita filozofska gledišta. Problem je sada što političari, neki ekonomisti… iskorištavaju te religijske razlike. Religija je sada, također, ispolitizirana, to je problem.”

Izvor: Agencije