COP26: Nacrt klimatskog sporazuma poziva države da povećaju klimatske ciljeve

Diplomate iz gotovo 200 zemalja predstavljenih na COP26 će pregovarat će o konačnom tekstu koji bi svi bili spremni potpisati kada samit završi ovog vikenda.

Siromašnije, klimatski osjetljive zemlje pozvale su da se ograniči zagrijavanje na 1,5 stepena (EPA)

Ujedinjeno Kraljevstvo, domaćin UN samita COP26 o klimatskim promjenama u Glasgowu, objavilo je nacrt političke odluke o kojoj će se na samitu pregovarati sljedećih nekoliko dana, pozvavši zemlje da ojačaju svoje nacionalne klimatske planove do kraja 2022.

U prvom nacrtu “odluke o COP-u” od država se traži da “preispitaju i ojačaju ciljeve za 2030. u svojim nacionalno određenim doprinosima, prema potrebi za usklađivanje s temperaturnim ciljem Pariškog sporazuma do kraja 2022”.

U nacrtu se podsjeća i da prema Pariškom sporazumu države mogu dati nova, ambicioznija klimatska obećanja u bilo kojem trenutku i prvi put pozivaju zemlje da postupno ukinu subvencije za ugalj i fosilna goriva, prenosi Hina.

Pažljivo se prati što bi moglo obavezati zemlje da učine kako bi premostile jaz između njihovih trenutnih klimatskih ciljeva i ambicioznijeg djelovanja za koje naučnici kažu da je potrebno kako bi se spriječile katastrofalni nivoi zagrijavanja.

Diplomate iz gotovo 200 zemalja predstavljenih na COP26 pregovarat će o konačnom tekstu koji bi svi bili spremni potpisati kada samit završi ovog vikenda.

Ograničiti zagrijavanje

Siromašnije, klimatski osjetljive zemlje pozvale su da se ograniči zagrijavanje na 1,5 stepena, jer je povećanje temperature, kako naučnici kažu, blizu katastrofe.

Pritisak na redovnije revizije klimatskih planova smatra se nužnim jer bi trenutna obećanja zemalja za 2030. izazvala zagrijavanje od 2,4 stepena.

U nacrtu, koji je UN objavio nešto prije šest sati po srednjoevropskom vremenu, države se također pozivaju da “ubrzaju postupno ukidanje uglja i subvencija za fosilna goriva”, što je zahtjev zagovornika klimatskih promjena, a razvijene zemlje “pozivaju se” na hitno povećanje finansijske podrške zemljama u razvoju da odgovore na njihove potrebe za prilagodbom na utjecaje klimatskih promjena.

Izvor: Agencije