Uskoro novi sastanak turskih i američkih delegacija o avionima F-35

SAD je 2019. godine objavio da isključuje Tursku iz programa F-35 zbog njene kupovine ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da bi SAD trebao isporučiti borbene avione F-35, vratiti novac ili umjesto toga ponuditi neki drugi proizvod (EPA)

Delegacije ministarstava odbrane Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) planiraju održati drugi sastanak o avionima F-35 u Washingtonu za nekoliko mjeseci, potvrdili su izvori Ministarstva odbrane Turske, javlja agencija Anadolija.

Službenica za analizu i ocjenu pri Uredu za odnose s medijima Ministarstva odbrane Turske Pinar Kara govorila je na konferencije za novinare u Ankari, tokom koje je podijelila informacije o aktivnostima ministarstva.

“Održan je prvi sastanak. Obje strane iznijele su svoje perspektive i stavove. Drugi sastanak trebao bi se održati u Washingtonu za nekoliko mjeseci. Na sastancima se raspravlja o načinima rješavanja problema”, istakla je Kara.

Turska traži ili avione ili novac

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu nedavno je izjavio kako bi SAD trebao isporučiti borbene avione F-35 koje je Turska platila, vratiti novac ili umjesto toga ponuditi neki drugi proizvod.

SAD je 2019. godine objavio da isključuje Tursku iz programa F-35 zbog njene kupovine ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400.

Turska tvrdi da S-400 neće biti integrisan u sisteme NATO-a i da ne predstavlja prijetnju alijansi ili njenom naoružanju. Ankara je također u više navrata predlagala osnivanje komisije za rješavanje ovog pitanja.

Izvor: Agencije