Sudanske vlasti oslobađaju predsjednika Al-Bashirove stranke

Sudanski političari izjavili su da su podnijeli prijedlog da se svrgnutom premijeru Abdulli Hamdoku daju pune izvršne ovlasti i da se imenuje vlada tehnokrata.

Sudanska televizija je objavila da je komandant sudanskih oružanih snaga razriješio dužnosti državnog tužioca Mubaraka Mahmouda (Reuters)

Sudan je svjedočio brzom razvoju događaja u proteklim satima. Dok su političari govorili o inicijativama za izlazak iz trenutne krize, službena televizija je objavila da je komandant vojske Abdel Fattah Al-Burhan smijenio državnog tužioca Mubaraka Mahmouda s dužnosti, kao i sedam viših tužilaca u zemlji.

Reuters prenosi da su sudanski političari izjavili kako su podnijeli prijedlog da se svrgnutom premijeru Abdulli Hamdoku daju pune izvršne ovlasti i da se imenuje vlada tehnokrata, ističući da je taj prijedlog glavno rješenje o kojem se raspravlja.

U međuvremenu, sudanska televizija je objavila da je komandant sudanskih oružanih snaga razriješio dužnosti državnog tužioca Mubaraka Mahmouda i da je prekinuo njegovu službu u državnom tužilaštvu.

Izvori u komandi sudanske vojske izjavili su za Al Jazeeru da je Al-Burhan donio odluku da se s dužnosti smijeni sedam viših tužilaca u zemlji. Također je naredio ponovno hapšenje svih onih koje je oslobodio sudanski glavni tužilac Mubarak Mahmoud, kojeg je smijenio s funkcije prije nekoliko sati.

Prije ove odluke, vlasti su pustile na slobodu Ibrahima Ghandoura, predsjednika raspuštene Stranke nacionalnog kongresa, bivšeg predsjednika Omara al-Bashira.

Ured glasnogovornika smijenjene sudanske vlade opisao je oslobađanje čelnika raspuštene Stranke nacionalnog kongresa i dužnosnika bivšeg režima kao poraz za državne institucije, te naveo kako taj čin razotkriva politiku “vojnog udara” i njegovo stvarno usmjerenje.

Posredovanje i pregovori

Muhammad Esmat, čelnik grupe Centralnog vijeća Snaga slobode i promjene, rekao je za Al Jazeeru da postoji pet inicijativa i posredovanja koja su ponudile mnoge strane kako bi se riješila trenutna kriza. Činjenica da postoji posredovanje upućuje na mogućnost njenog prihvatanja, kako je rekao.

Bivša glasnogovornica Sudanske komunističke partije potvrdila je da je izlaz iz trenutne krize poništavanje svih Al-Burhanovih odluka i isključivanje vojske iz vlasti.

Mina Arko Minawi, predsjednik Sudanskog oslobodilačkog pokreta i čelnik Snaga slobode i promjene – grupa Nacionalni pakt, rekao je da je kontaktirao grupu Centralnog vijeća Snaga slobode i promjene prije nekoliko dana i da je postignut dogovor u sedam tačaka, prije svega u pogledu proširenja i šireg partnerstva u prijelaznom roku.

Minawi je dodao, u izjavi za Al Jazeeru, da je u kontaktu s međunarodnom zajednicom i Afričkom unijom kako bi objasnio teške uvjete kroz koje Sudan prolazi.

U međuvremenu, delegacija Južnog Sudana razgovarala je sa komandantom sudanske vojske Abdel Fatahom al-Burhanom o aktualnoj krizi sa civilnom komponentom, posebno nakon smjene vlade Abdalle Hamdoka.

Dopisnik Al Jazeere je rekao da se savjetnik predsjednika Južnog Sudana za sigurnosna pitanja Tut Galuak sastao u nedjelju u Kartumu sa komandantom sudanske vojske Abdel Fattahom al-Burhanom. Galuak je stigao s porukom predsjednika Salve Kiira Mayardita o nužnosti pronalaska načina za dijalog između različitih političkih opcija u Sudanu.

Galuak, šef tima za medijaciju u sudanskom mirovnom sporazumu postignutom u Jubi, izrazio je zabrinutost predsjednika Mayardita zbog razvoja događaja u Sudanu.

Nastavak protesta

Prosvjednici protiv odluka komandanta oružanih snaga Sudana nastavili su u nedjelju zatvarati pojedine ceste u Khartoumu, dok su članovi Sudanskog udruženja profesionalaca pozvali da se pojačaju protesti, i to u jeku napora Ujedinjenih naroda (UN) i afričkih zemalja na posredovanju između sudanskih strana.

Dan nakon “milionskih demonstracija 30. oktobra”, kada su mase demonstranata izašle na ulice glavnog grada i nekoliko gradova širom zemlje zahtijevajući prekid “vojne vladavine”, policija je saopćila da su otvoreni svi mostovi u državi Khartoum, izuzev mostova Plavi Nil i Bijeli Nil.

Glasnogovornik sudanske policije rekao je da u glavnom gradu vlada mir, te apelirao na građane da poštuju upute o kretanju mostovima koji su u funkciji.

Dopisnik Al Jazeere izvještava da su vojska, policija i snage za brzu podršku i dalje gusto raspoređene na prilazima mostovima i državnim institucijama, te u blizini Republikanske palate, sjedišta Glavne komande vojske i sjedišta Vijeća ministara.

Dodao je da je u gradu evidentan blaži promet na cestama, dok demonstranti još uvijek blokiraju neke glavne i sporedne prometnice.

Pozivi na eskalaciju

Sudanski odbor prosvjetnih radnika pozvao je sve prosvjetne radnike da stupe u štrajk u svim državama Sudana.

U istom kontekstu, Udruženje sudanskih bankara najavilo je nastavak štrajka i radnički neposluh u svim bankama.

U međuvremenu, Centralni odbor sudanskih doktora objavio je novi popis ukupnog broja žrtava u demonstracijama otkako je komandant vojske Abdel Fattah al-Burhan prošlog ponedjeljka (25. oktobra) proglasio raspuštanje Vijeća ministara i Suverenog vijeća Sudana i uveo vanredno stanje.

Odbor je saopćio da su tri osobe poginule u direktnoj paljbi u Omdurmanu tokom “milionskih demonstracija 30. oktobra”, dok su ostali preminuli kasnije od posljedica ranjavanja u proteklim danima. Time je ukupan broj poginulih porastao na 12 osoba, dok se broj ozlijeđenih popeo na 167, među kojima su ranjavanja vatrenim oružjem, prijelomi i gušenja.

Hamdokovi uvjeti

Dobro informirani izvor u Savezu za slobodu i promjene – grupa Nacionalni pakt rekao je da je Abdalla Hamdok uvjetovao svoj povratak na mjesto premijera time da se vrati situacija koja je vladala prije odluka vrhovnog komandanta sudanske vojske donesenih 25. oktobra, pod uvjetom da se vrati na posao sa svojim cijelim ministarskim timom.

Prema istom izvoru, Hamdok se nakon ovih odluka susreo s nizom komandanta, među kojima su Abdel Fattah al-Burhan, komandant Snaga za brzu podršku Mohamed Hamdan Hemetti, predsjednik Pokreta za pravdu i jednakost Jibril Ibrahim i predsjednik Sudanskog oslobodilačkog pokreta Mina Arko Minawi.

Pojasnio je da se svi putevi dijaloga sudaraju s Hamdokovim uvjetima, koji se svode na to da vrati stanje koje je vladalo 24. oktobra.

Ranije je specijalni izaslanik UN-a za Sudan Volker Peretz posjetio svrgnutog sudanskog premijera Abdullu Hamdoka, te razgovarao s njim o mogućnostima rješavanja trenutne krize.

Peretz je svojoj objavi na Twitteru rekao da je s Hamdokom razgovarao o “opcijama posredovanja i načinima da se krene naprijed u Sudanu”.

Izaslanik UN-a je dodao da je Hamdok dobrog zdravlja, ali da je i dalje u kućnom pritvoru u svojoj rezidenciji.

Izvor je za Al Jazeeru rekao da je Hamdok u kućnom pritvoru u svojoj rezidenciji u predgrađu Kafouri sa suprugom, te da im je ukinuta telefonska usluga i da su im zabranjene posjete, osim u užem krugu. Osobama koje ih mogu posjetiti oduzimaju se telefoni.

Izvor: Al Jazeera i agencije