Macron: Australski premijer mi je lagao

Francuski predsjednik kaže kako zna da mu je australski premijer Scott lagao u vezi razloga za otkazivanje multimilionskog posla za gradnju podmornica, i će biti potrebno mnogo posla u ponovnoj izgradnji povjerenja između dviju zemalja.

Francuska je to potez Australije shvatila kao izdaju te je nakon otkazivanja posla povukla svoje ambasadore iz Washingtona i Canberre na konsultacije (Reuters)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je kako zna da mu je australski premijer Scott Morrison lagao u vezi razloga za otkazivanje multimilionskog posla za gradnju podmornica te kako će biti potrebno mnogo posla u ponovnoj izgradnji povjerenja između dviju zemalja, piše Reuters, prenosi Hina.

U septembru je Australija otkazala dogovor s Francuskom oko gradnje podmornica što je bio jedan od uslova za postizanje novog sigurnosnog sporazuma sa SAD-om i Velikom Britanijom prema kojem će Australija dobiti pristup podmornicama na nuklearni pogon.

‘Znam da je lagao’

Francuska je to shvatila kao izdaju te je nakon otkazivanja posla povukla svoje ambasadore iz Washingtona i Canberre na konsultacije.

“Imam mnogo poštovanja za vašu zemlju i za vaše ljude. Samo želim reći da kada postoji uzajamno poštovanje, tada morate biti iskreni i ponašati se u skladu s tom vrijednosti”, rekao je Macron grupi  australskih izvjestitelja u Rimu tokom samita G20.

Na pitanje misli li kako mu je australski premijer lagao Macron je odgovorio:

“Ne da to mislim. Ja to znam”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada