Lavrov: NATO ne želi nikakvu interakciju s Rusijom

Komentirajući kontinuirano slanje američkih ratnih brodova u Crno more, posebno ratnog broda USS Porter, Lavrov je poručio da je Rusija spremna na svaku vrstu prijetnje.

Lavrov: Za nas nema problema u osiguravanju sigurnosti ruske teritorije i Crnog mora (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Sjevernoatlantski savez (NATO) ne želi bilo kakvu interakciju sa Rusijom te dodao kako su svi interesi NATO-a bili da pojača propagandu i izvrši pritisak na Rusiju, ali da je sada to pitanje zatvoreno, prenosi agencija Anadolija.

Lavrov je u razgovoru s novinarima na marginama samita G20 u Rimu istakao kako ne zna kakvi će potezi NATO-a biti u narednom periodu.

Saradnja umjesto sukoba

“Mi sve zasnivamo na činjenicama. Činjenice su takve da NATO ne želi nikakvu interakciju sa nama. Svi njihovi interesi su bili da šire propagandu i izvrše pritisak na Rusiju. Sada je to ok, stvar je zatvorena“, rekao je Lavrov.

Naveo je da NATO sada može poslati signal o bilo kojem pitanju preko ruskog ambasadora u Belgiji.

Komentirajući kontinuirano slanje američkih ratnih brodova u Crno more, posebno ratnog broda USS Porter, Lavrov je poručio da je Rusija spremna na svaku vrstu prijetnje.

“Za nas nema problema u osiguravanju sigurnosti ruske teritorije i Crnog mora. Međutim, mi uvijek tražimo saradnju, a ne sukob. Zalažemo se za razvoj projekata od svestranog interesa“, rekao je Lavrov.

Politike konfrontacije

Optužio je SAD da je ulaskom u Crno more radi pokušaja kontrole Rusije izazvao destabilizaciju i gurnuo crnomorske zemlje u politike konfrontacije.

Lavrov je dodao da su planovi NATO-a da uspostavi vojne pomorske baze na rumunskoj i bugarskoj obali suprotni dobrosusjedskim interesima u regionu.

Nakon odluke NATO-a da 6. oktobra poništi akreditaciju 8 osoba iz ruske misije, Rusija je od 1. novembra obustavila aktivnosti NATO-ove vojne misije za vezu u Moskvi i prekinula rad kancelarije NATO-a pri Ambasadi Belgije u Moskvi.

Izvor: Agencije