Erdogan preskočio klimatski samit zbog spora oko sigurnosti

Predsjednik je donio takvu odluku jer naši zahtjevi u pogledu broja vozila i neki drugi sigurnosni zahtjevi nisu u potpunosti ispunjeni, rekao je dužnosnik.

Prethodno se očekivalo da će se Erdogan u Glasgowu sastati s američkim predsjednikom Bidenom, ali su se u nedjelju sastali u Rimu (EPA)

Turski predsjednik Tayyip Erdogan otkazao je planove za sudjelovanje na klimatskoj konferenciji COP26 pošto Britanija nije ispunila turske zahtjeve o sigurnosnim aranžmanima, rekla su dva turska dužnosnika Reutersu u ponedjeljak.

Erdogan se vratio u Tursku sa samita G20 u Rimu umjesto da putuje na klimatski samit u Glasgow, objavila je državna agencija Anadolija. Tursko predsjedništvo nije iznijelo razloge njegova neplaniranog povratka.

Dužnosnik koji je želio ostati anoniman rekao je da je bilo problema s protokolom oko predsjednikovog planiranog prisustva sastanku. Drugi turski dužnosnik rekao je kako britanske vlasti nisu ispunile zahtjeve Turske u pogledu protokola i sigurnosti, prenosi Hina.

“Predsjednik je donio takvu odluku jer naši zahtjevi u pogledu broja vozila i neki drugi sigurnosni zahtjevi nisu u potpunosti ispunjeni”, rekao je visoki dužnosnik Reutersu.

Prethodno se očekivalo da će se Erdogan sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, ali su se u nedjelju sastali u Rimu.

Pariški klimatski sporazum

Prošlog mjeseca turski je parlament ratificirao Pariški klimatski sporazum, postavši posljednja zemlja G20 koja je to učinila.

Turska je godinama odgađala ratifikaciju, rekavši da je se ne treba smatrati razvijenom zemljom.

Erdogan je rekao prošle sedmice kako je Turska potpisala memorandum o razumijevanju prema kojem će dobiti zajmove u vrijednosti od 3,2 milijarde dolara, a koji će joj pomoći ispuniti ciljeve vezano uz čistu energiju utvrđene Pariškim sporazumom.

Izvor: Agencije