Američki vrhovni sud danas o teksaškom zakonu o abortusu

Teksaški zakon abortus zabranjuje nakon što je moguće detektirati “otkucaje srca fetusa”, što je obično u šestoj sedmici trudnoće kada mnoge žene još ni ne znaju da su trudne.

I druge američke savezne države u kojima su na vlasti republikanci donijele su zakonske odredbe kojima se ograničava abortus (Arhiva)

Nakon što je dva mjeseca odbijao intervenirati, američki Vrhovni sud u ponedjeljak će saslušati argumente o zakonu kojim Teksas zabranjuje abortus nakon šest sedmica trudnoće, čak i u slučajevima silovanja ili incesta, prenosi Hina.

Devetero sudaca, među kojima je šest konzervativnih, dva sata će slušati stajališta stranaka. Zbog svog društveno-političkog značaja, rasprava izaziva veliki interes javnosti.

Ministarstvo pravosuđa američkog demokratskog predsjednika Joea Bidena i udruženje klinika koje rade abortuse optužili su Teksas, drugu po veličini američku saveznu državu, zbog restriktivnog zakona koji smatraju neustavnim.

Teksaški zakon abortus zabranjuje nakon što je moguće detektirati “otkucaje srca fetusa”, što je obično u šestoj sedmici trudnoće kada mnoge žene još ni ne znaju da su trudne.

I druge američke savezne države u kojima su na vlasti republikanci donijele su zakonske odredbe kojima se ograničava abortus, no sudovi su to poništili jer nije bilo u skladu s prethodnim odredbama Vrhovnog suda koje su jamčile pravo na abortus dok god fetus nije u stanju preživjeti izvan maternice, što je od 22. do 24. sedmice trudnoće.

‘Zakon o otkucaju srca’

“Zakon o otkucaju srca” koji je donesen u Teksasu razlikuje se od ostalih po tome što mimo države daje građanima pravo da mogu tužiti ljekare koji obavljaju abortuse i bilo koju osobu koja im u tome pomaže.

Građani koji iskoriste to pravo i tako sudjeluju u pokretanju sudskih postupaka za nagradu mogu dobiti deset hiljada dolara. To je izazvalo veliko negodovanje javnosti jer kritičari smatraju da potiče ljude na uhođenje.

Uvođenje teksaškog zakona zakompliciralo je intervenciju Ministarstva pravosuđa zbog načela poznatog pod nazivom “suvereni imunitet”, navodi Mary Ziegler, profesorica ustavnog prava na Državnom sveučilištu Florida i gostujuća profesorica na Harvardu.

“Jedanaesti amandman američkog Ustava ograničava okolnosti pod kojima netko može tužiti saveznu državu”, objašnjava Ziegler za AFP.

“To je, međutim, moguće ako državne vlasti provode potencijalno neustavan zakon”, navodi Ziegler.

Klinike tražile intervenciju Vrhovnog suda

Teksas je to zaobišao tako što je provedbu zakona o pobačaja iz ruku vlasti prebacio na privatne građane. “Teksas je time do sad uspješno zagovarao svoju imunost na tužbu”, rekla je Ziegler.

Kada je teksaški zakon stupio na snagu 1. septembra, klinike u kojima je moguće prekinuti trudnoću zatražile su da Vrhovni sud zaustavi provedbu zakona, no sud je to odbio zbog “proceduralnih pitanja”.

Biden je bio među onima koji su prozvali Vrhovni sud jer se nije uhvatio u koštac sa zakonom “koji očigledno krši ustavno pravo potvrđeno u slučaju Roe protiv Wadea”.

Riječ je o poznatoj presudi iz 1973. kojom je Vrhovni sud zajamčio ženama pravo na abortus.

Klinike u Teksasu u strahu od potencijalno pogubnih tužbi zatvorile su svoja vrata, a broj abortusa drastično se smanjio. Prema podacima Univerziteta u Teksasu, u septembru ove godine bilo je 2.100 abortusa, dok ih je u isto vrijeme prošle godine bilo 4.300.

Svjedočanstva žena i ljekara

Organizacija za planiranje roditeljstva, Planned Parenthood, jedna od najvećih američkih ustanova za pružanje zdravstvene skrbi ženama, uputila je sudu dokument na kojem su na 30 stranica navedena svjedočanstva žena i ljekara pogođenih novim zakonom o abortusu.

Između ostaloga, dokument sadrži i izjavu šesnaestogodišnjakinje iz Teksasa, potpisane inicijalima F. P., koja je rekla da nije spremna za dijete, ali da si možda neće moći priuštiti odlazak u drugu državu kako bi abortirala.

Samohrana majka potpisana kao D. O. rekla je da želi abortirati nakon što je “konačno pobjegla” iz nasilne veze.

Jedna pacijentica, potpisana kao I. O., ima samo 12 godina.

Vrhovni sud odluku nakon rasprave može donijeti bilo kada, no očekuje se da će to biti do 1. decembra kad će se održati rasprava o još jednom spornom zakonu o abortusu, savezne države Mississippi kojim se zabranjuje abortus nakon 15. sedmice trudnoće.

Postoji li peti glas?

Izgledno je da su najmanje četiri suca spremna poništiti novi teksaški zakon: troje liberala i predsjednik suda John Roberts koji je ranije izrazio zabrinutost zbog novog teksaškog zakona.

“Sada je samo pitanje postoji li i peti glasi”, rekao je Steve Vladeck, profesor prava na Sveučilištu Teksas.

Iz organizacije Planned Parenthood poručuju da su “oprezno optimistični”.

“Nadam se da će se sud umiješati i zaustaviti da taj zakon i dalje šteti”, rekla je Alexis McGill Johnson, predsjednica i izvršna direktorica organizacije Planned Parenthood.

Steve Vladeck prognozira da bi sud mogao poništiti teksaški zakon, ali dopustiti nešto blaži iz Mississippija.

Izvor: Agencije