UN proglasio pristup zdravom okolišu temeljnim ljudskim pravom

Odluka je izglasana bez protivljenja, usprkos ranijim kritikama država poput SAD-a i Velike Britanije, prenosi Hina.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da godišnje zbog zagađenja ili promjena u okolišu umre gotovo 13,7 miliona ljudi, odnosno 24,3 posto ukupno umrlih u svijetu (EPA)

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda (UN) u petak je pristup čistom i zdravom okolišu proglasilo temeljnim pravom, dodajući time formalnoj važnosti borbe protiv klimatskih promjena i katastrofa.

Odluka je izglasana bez protivljenja, usprkos ranijim kritikama država poput SAD-a i Velike Britanije, prenosi Hina.

O ovoj rezoluciji raspravljalo se još devedesetih godina. Ona nije pravno obavezujuća, no može utjecati na globalne standarde.

Pravnici upućeni u klimatska pitanja tvrde kako bi im mogla pomoći u procesima koji uključuju ekološka pitanja.

Dokument su predložile Kostarika, Maldivi, Maroko, Slovenija i Švicarska, a izglasan je s 43 glasova ‘za’. Suzdržane su bile Rusija, Indija, Kina i Japan. U Vijeću je ravnopravno po kontinentima zastupljeno 47 država koje se na tri godine biraju na Generalnoj skupštini UN-a.

‘Snažna poruka’

Velika Britanija, kritičarka prijedloga u nedavnim pregovorima, u zadnji je čas ipak odlučila glasati za rezoluciju, a SAD trenutno nije član tog tijela.

Ambasadorica Kostarike Catalina Devandas Aguilar kazala je kako će ova odluka “poslati snažnu poruku zajednicama širom svijeta, pogođenima klimatskim poteškoćama, da nisu same”.

Protivnici rezolucije kritizirali su njene pravne aspekte i tvrdili da Vijeće za ljudska prava nije primjeren forum za takve dokumente.

John Knox, bivši posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava i okoliš, uoči glasanja je rekao da su oni koji nisu glasali za rezoluciju “na krivoj strani historije”.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da godišnje zbog zagađenja ili promjena u okolišu umre gotovo 13,7 miliona ljudi, odnosno 24,3 posto ukupno umrlih u svijetu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO