Trump skrivao uplate stranih vlada njegovom hotelu u Washingtonu

Hotel u središtu Washingtona bio je popularno mjesto okupljanja pristalica bivšeg američkog predsjednika i stranih dužnosnika u njegovom mandatu.

Donald Trump je prijavio da je hotel zaradio 150 miliona dolara dok je bio predsjednik, a zapravo je izgubio 70 miliona dolara (EPA)

Kompanije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa pokušale su sakriti višemilionske uplate stranih vlada njegovom neprofitnom hotelu u središtu Washingtona, zaključio je Odbor za nadzor i reforme Zastupničkog doma.

Odbor za nadzor i reforme, koji kontroliraju demokrati, istaknuo je da poslovne knjige hotela ukazuju na “zabrinjavajuća” pitanja o Trump International Hotelu, smještenom u historijskoj zgradi koju je Organizacija Trump unajmila od savezne vlade, prenosi Hina.

Hotel je bio popularno mjesto okupljanja Trumpovih pristalica i stranih dužnosnika u Trumpovom predsjedničkom mandatu.

Potencijalni sukob interesa

Trump je, navodi ovaj odbor, prijavio da je hotel zaradio više od 150 miliona dolara dok je bio predsjednik, a zapravo je izgubio više od 70 miliona dolara.

Odbor je ustanovio da je hotel primio više od 3,7 miliona dolara od stranih vlada, čime se može platiti otprilike 7.400 noćenja u hotelu, što je potencijalno sukob interesa.

Američki Ustav zabranjuje predsjednicima primanje novca ili “naknada” drugih država.

Odbor, također, tvrdi da je Trump prebacivao milione dolara u razne kompanije, čime je zakomplicirao posao Upravi za opće usluge (General Service Administration), koja bi trebala provesti uredbe po kojima Trumpu ne mogu pripasti profiti hotela.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO