Talibani tvrde da su ‘spremni na inkluzivnost ali ne i selektivnost’

U ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeeru, talibanski lider Suhail Shaheen rekao je da međunarodna zajednica mora poštovati želje afganistanskog naroda.

Talibani nisu bili otvoreni za američki prijedlog da uključe i članove prethodne vlade u "inkluzivnu" vladu, rekli su izvori za Al Jazeeru (AP)

Talibanski “islamski emirat” je “spreman za inkluzivnost ali ne za selektivnost”, rekao je za Al Jazeeru jedan od lidera grupe, kao odgovor na pritisak Zapada da se oformi inkluzivna vlada u Afganistanu.

Talibani kažu da su članovi etničkih manjina zastupljeni u vladi koja je oformljena prošlog mjeseca te da će žene “biti dodane kasnije”.

Talibani nisu bili otvoreni za američki prijedlog da uključe i članove prethodne vlade u “inkluzivnu” vladu, rekli su izvori za Al Jazeeru.

“Međunarodna zajednica mora poštovati želje afganistanskog naroda”, rekao je u ekskluzivnom intervjuu Suhail Shaheen, kojeg su talibani odredili za ambasadora pri UN-u.

Afganistanska grupa koja je preuzela vlast 15. augusta traži međunarodno priznanje “Islamskog Emirata u Afganistanu” (IEA), ali Zapad insistira na tome da će priznanje ovisiti o tome kako će talibani postupati prema ženama i manjinama.

Učestalo zatvaranje srednjih škola za djevojke i ubistva Hazara priviklo je kritike grupa za ljudska prava i izazvalo zabrinutost zapadnih zemalja.

Razgovori SAD-a i talibana

Izjave Shaheena dolaze nakon što je talibanska delegacija koju je predvodio Amir Khan Muttaqi, kojeg su talibani imenovali za ministra vanjskih poslova, stigla u Dohu na razgovore sa katarskim zvaničnicima i predstavnicima drugih zemalja, uključujući SAD.

Američki zvaničnici, uključujući one iz obavještajne službe i State Departmenta, imat će prvi sastanak licem u lice sa talibanskim zvaničnicima otkako su se američki vojnici povukli iz Afganistana 30. augusta.

Sigurnosne agencije regionalnih i međunarodnih sila također očekuju da će imati razgovore sa talibanskom delegacijom, koja uključuje obavještajnog šefa Mullah Abdula Haqa Wasiqa, ministra infromiranja i kulture Mullaha Khairullaha Khairkhwa i Sheikh Shahabuddina Delawara.

Maulvi Dilawar je jedan od članova osnivača talibanskog pregovaračkog tima u Dohi. Njega je poslao Mullah Mohammed Omar, osnivač grupe, da uspostavi politički ured u Dohi. Dvodnevni sastanak će početi u subotu.

Shaheen je u četvrtak u Dohi imao sastanke sa ambasadorima i predstavnicima nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju i SAD.

Talibani su insistirali na tome da bi SAD trebao poštovati dogovor iz 2020, potpisan u Dohi, i ukinuti sankcije i odmrznuti sredstva afganistanske centralne banke vrijedna milijarde dolara. Mnogi talibanski lideri, uključujući trenutne ministre, još uvijek su na crnoj listi UN-a i SAD-a.

Međunarodne finansijske institucije kao što je MMF suspendirale su talibanima pristup fondovima što je snažno pogodilo ekonomiju.

Prava žena

Amerikanci žele da lideri iz prethodne vlade budu dio ‘inkluzivne’ vlade, poštovanje prava žena i pristup da na meti imaju oružane grupe kao što je Islamska država u provinciji Khorasan (ISKP) povezana sa Islamskom državom Iral i Levant (ISIL), rekli su izvori za Al Jazeeru.

ISKP je u petak preuzeo odgovornost za napad na šiitsku džamiju u kojem su ubijeni deseci ljudi, što je najgori napad otkako su talibani došli na vlast. Ova grupa postala je najveća sigurnosna prijetnja talibanima.

Ranije je Mutlaq al-Qahtani, specijalni predstavnik Katara za Afganistan, pozvao međunarodnu zajednicu da “radi sa talibanima”.

“Možete da se ne slažete s njima ali izolacionistička politika ne može donijeti rezultate”, rekao je za Al Jazeeru prošlog mjeseca.

“Međunarodna zajednica ne može ponoviti greške iz prošlosti. Odmetničke države imaju tendenciju da krenu prema ekstremizmu i nasilju.”

“Sa aktivnim angažmanom da se poboljšaju životi miliona Afganistanaca, međunarodna zajednica može spriječiti da Afganistan postane jedna takva država”, rekao je.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO