Neredi u Rimu tokom protesta

Policija je protiv okupljenih koristila suzavac i vodene topove, a demonstranti su uzvratili bacanjem flaša s vodom i kamenjem.

Na subotnjim protestima u Rimu okupilo se oko 10.000 ljudi, a neki su se sukobili sa policijom (EPA)

Izbili su sukobi između demonstranata i policije na subotnjim protestima u Rimu, na kojima se okupilo oko 10.000 ljudi, kako bi izrazili protivljenje uvođenju obaveznog COVID pasoša na radnim mjestima od 15. oktobra.

Policija je protiv okupljenih koristila suzavac i vodene topove, javila je agencija Anadolija, dok su demonstranti uzvratili bacanjem kamenica.

(EPA)

COVID pasoši, uvedeni u avgustu za posjetu muzejima, sportskim događajima i restoranima sadrži potvrdu o vakcinaciji, potvrdu o preboljenju ili negativan test.

Italijanski premijer Mario Draghi je prije više od tri sedmice najavio da će od 15. oktobra COVID pasoš biti obavezan i na radnom mjestu, a svima koji ga ne budu imali prijeti obustava plaće. Propusnicu su već morali imati svi koji rade u zdravstvu i u prosvjeti, podsjeća Hina.

(Anadolija)

“Oboje smo udaljeni s posla prije dva mjeseca”, rekli su za AFP Cosimo i Morena, četrdesetogodišnjaci, medicinski radnici. Par ima problema s imunitetom i s alergijom pa je njihov porodični ljekar odlučio da se ne trebaju vakcinisati, rekao je Cosimo, ali su ipak udaljeni s posla i ostali bez plaće.

“Uzeli smo advokata jer imamo 20-godišnje blizanke koje uzdržavamo”, dodao je.

Podaci ministarstva zdravstva pokazuju da je gotovo 80 posto italijanske populacije iznad 12 godina potpuno vakcinisano.

Italija, prva evropska zemlja zahvaćena pandemijom, platila je visoku cijenu s više od 130.000 umrlih.

 

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO