Napad dronom na saudijski aerodrom u gradu Jazan

Povrijeđeno je šest Saudijaca, tri državljana Bangladeša i jedan Sudanac.

Husi za sada nisu direktno preuzeli odgovornost za napad, ali skupina redovito lansira bespilotne letjelice i rakete napadajući Saudijsku Arabiju (Al Jazeera)

Deset je osoba povrijeđeno u napadu dronom napunjenim eksplozivom na aerodrom King Abdullah u saudijskom gradu Jazan u blizini jemenske granice, javljaju službeni saudijski mediji.

Povrijeđeno je šest Saudijaca, tri državljana Bangladeša i jedan Sudanac, izvjestio je Reuters a prenosi Hina

Neki od fasadnih prozora aerodroma su razbijeni u napadu, dodao je glasnogovornik koalicije predvođene Saudijskom Arabijom.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Rat u Jemenu

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kada su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Saudijska Arabija i njeni saveznici bore se protiv Husija koji ne podržavaju u Rijad odbjeglog Hadija, i to zbog vjerskih netrpeljivosti. Na sjeveru Jemena naime žive šiiti, kojima pripadaju i Husi, dok na jugu žive suniti.

Husi za sada nisu direktno preuzeli odgovornost za napad, ali skupina redovito lansira bespilotne letjelice i rakete napadajući Saudijsku Arabiju.

Jemen je jedna od najsiromašnijih zemalja arapskog svijeta, a rat u toj zemlji jedna je od najvećih humanitarnih katastrofa u historiji. Prema UN -u, oko 80 posto od 24 miliona stanovnika treba humanitarnu pomoć i zaštitu, a oko tri miliona ljudi je pothranjeno, a od toga su dvije trećine djeca.

Izvor: Agencije