Mađarska podržala odluku poljskog Ustavnog suda o EU

Mađarska vlada poziva institucije EU-a da poštuju suverenitet zemalja evropskog bloka.

Mađarski premijer Viktor Orban potpisao rezoluciju kojom podržava Poljsku u njihovom 'sukobu' sa Briselom (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban potpisao je danas rezoluciju kojom se pozdravlja odluka Ustavnog suda Poljske, koji je osporio prvenstvo zakona Evropske unije nad nacionalnim zakonima, i optužio institucije EU-a da su previše proširile ovlaštenja.

U rezoluciji, mađarska vlada poziva institucije EU-a da poštuju suverenitet zemalja evropskog bloka, izjavio je Orbanov portparol Bertalan Havasi za mađarski MTI, prenio je Tanjug.

Objava mađarskog stava došla je nakon zajedničke izjave njemačkih i francuskih ministara vanjskih poslova, koji su rekli da Poljska ima moralnu i pravnu obavezu da poštuje zakone Evropske unije, u kojoj se nalazi od 2004. godine, podsjeća AP.

Moralna i pravna obaveza

“Članstvo u EU ide sa potpunom i neograničnom odanošću zajedničkim vrijednostima i pravilima”, rekao je francuski ministar Jean-Yves Le Drian u petak navečer.

On je dodao da poštovanje i pridržavanje mjera moraju važiti za svaku članicu, a to važi i za Poljsku.

“To nije samo moralna obaveza, već i pravna”, rekli su ministri, kao odgovor na odluku poljskog Ustavnog suda.

Mađarska rezolucija naglašava da “loša praksa institucija EU-a kojom se zanemaruje princip delegiranja ovlaštenja natjerala poljski sud da razmotri pitanje pravnog prvenstva”.

“Prvenstvo zakona EU-a bi trebalo da se primijeni samo u oblastima gde EU ima nadležnost i radni okvir za tako nešto je određen u sporazumima o osnivačkim ugovorima”, navodi se u mađarskom dokumentu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO