Kineski predsjednik obećao ‘ujedinjenje’ s Tajvanom

Tajvan, koji ima demokratsku vladavinu, našao se pod velikim vojnim i političkim pritiskom Pekinga da prihvati njegov suverenitet.

Tajvanski nezavisni separatizam najveća je prepreka postizanju ujedinjenja domovine, rekao je Xi Jinping (EPA)

Kineski predsjednik Xi Jinping u subotu je obećao realizirati “ujedinjenje” s Tajvanom, iako nije izravno spomenuo korištenje sile nakon tenzija s otokom kojeg svojataju Kinezi, a što je izazvalo međunarodnu zabrinutost.

Tajvan, koji ima demokratsku vladavinu, našao se pod velikim vojnim i političkim pritiskom Pekinga da prihvati njegov suverenitet, no Taipei je obećao braniti svoju slobodu te tvrdi da samo ljudi Tajvana mogu odlučiti svoju budućnost.

Govoreći u Velikoj vijećnici naroda u Pekingu, Xi je rekao da Kinezi imaju “veličanstvenu tradiciju” suprotstavljanja separatizmu.

“Tajvanski nezavisni separatizam najveća je prepreka postizanju ujedinjenja domovine, te je najozbiljnija skrivena opasnost nacionalnom pomlađivanju”, rekao je na godišnjicu revolucije kojom je svrgnuta posljednja carska dinastija 1911. godine.

‘Historijski zadatak’

Mirno “ujedinjenje” najbolje je za ukupne interese tajvanskog naroda, no Kina će štititi svoj suverenitet i jedinstvo, dodao je.

“Nitko ne treba potcjenjivati čvrstu odlučnost kineskog naroda, čvrstu volju i snažnu mogućnost da brane nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet”, rekao je Xi, prenosi Hina pozivajući se na Reuters. “Historijski zadatak potpunog ujedinjenja domovine mora biti ispunjen i definitivno će biti ispunjen.”

Doimao se nešto mekšim nego u julu tokom velikog govora u kojem je spominjao Tajvan, i u kojem je obećao “zdrobiti” bilo kakve pokušaje službene nezavisnosti. 2019. izravno je prijetio korištenjem sile kako bi doveo otok pod kontrolu Pekinga.

Izvor: Agencije

Povezane

Razgovor dvojice predsjednika dešava se nakon što je rekordni broj kineskih vojnih aviona preletio kroz zračni prostor Tajvana čime su se podigle tenzije u toj regiji.

06 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO