Katar: Prvi susret delegacije talibana sa diplomatama SAD-a

Talibani planiraju da se uskoro sastanu sa delegacijom EU-a u Dohi.

Delegacija talibana u glavnom gradu Katara [Sorin Furcoi/Al Jazeera]

Delegacija talibanskog pokreta sastala se sa američkim diplomatama u Dohi prvi put od povlačenja SAD-a iz Afganistana, javila je danas Al Jazeera.

“Delegacija (talibana) je razgovarala sa svojim američkim kolegama u glavnom gradu Katara. Kontakti će se nastaviti danas i sutra, također”, rekao je vršilac dužnosti šefa diplomatije Afganistana Amir Khan Muttaqi, prenijela je novinaska agencija TASS.

“Tokom razgovora usredsredili smo svu svoju pažnju na humanitarnu pomoć (Kabulu) i sprovođenje sporazuma iz Dohe (između Washingtona i talibana)”, istakao je on.

Ponuda američkoj strani

Osim toga, predstavnik talibana je naglasio da je pokret ponudio američkoj strani da otvori novu stranicu u odnosima između Kabula i Washingtona, ali i pozvao Amerikance da poštuju suverenitet Afganistana i da se ne miješaju u njegove unutrašnje stvari.

U isto vrijeme, kako je rekao Muttaqi, američki diplomata je obećao da će afganistanskom narodu biti upućene vakcine protiv COVID-a 19.

Talibani, također, planiraju da se uskoro sastanu sa delegacijom EU-a u Dohi, dodao je vršilac dužnosti šefa diplomatije Afganistana.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO