CDC razmatra treću dozu Modernine i J&J vakcine

Agencija za hranu i lijekove SAD-a je prije dvije sedmice odobrila davanje treće doze vakcina BioNtcha/Pfizera protiv COVID-19.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti će o trećoj dozi vakcine razgovarati 20. i 21. oktobra (EPA)

Panel savjetnika za vakcine američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) planira se sastati 20. i 21. oktobra kako bi razgovarao o trećoj dozi vakcina protiv COVID-19 Moderne i Johnson & Johnsona, izjavio je glasnogovornik Agencije.

Savjetodavni komitet CDC-a za praksu imunizacije sastat će se 2. i 3. novembra kako bi razgovarao o vakcinaciji djece protiv COVID-19, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Dnevni red sastanaka bit će objavljen naknadno, rekao je glasnogovornik.

Odobrena treća doza Pfizera

Agencija za hranu i lijekove SAD-a (FDA) je prije dvije sedmice odobrila davanje treće doze vakcina BioNtcha/Pfizera protiv COVID-19, takozvanog boostera, za starije građane i mlađe koji su ugroženi zbog zdravstvenog stanja ili su zbog posla najizloženiji mogućoj zarazi.

To znači da se stariji od 65 godina i mlađi koji su smatraju najizloženijima riziku zbog zdravlja ili zanimanja mogu vakcinisati još jednom dozom najmanje šest mjeseci nakon što su primili prve dvije doze.

Kompanije Pfizer je u četvrtak zatražila od američke vlade da dozvoli upotrebu njihove vakcine protiv COVID-19 kod djece u dobi od pet do 11 godina.

Ukoliko se regulatori slože, vakcinacija bi mogla početi u roku od nekoliko sedmica.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO