Urednica RT: Rusija treba anektirati istočne turske provincije

Margarita Simonjan, koja je armenskog porijekla, izjavila je za javni ruski servis Rossiya 1 kako Rusija treba preuzeti provincije Agri i Kars.

Izvršna urednica ruskog državnog TV kanala RT kazala je kako Rusija treba anektirati istočne turske provincije Agri (Ararat) i Kars, prenose turski mediji.

Margarita Simonjan, koja je armenskog porijekla, izjavila je za javni ruski servis Rossiya 1 kako Rusija treba preuzeti spomenuta područja od Turske, piše Daily Sabah.

Kontroverzni istup Simonjan uslijedio je nakon sličnih izjava ruskog političara i lidera ruske Liberalno-demokratske stranke Vladimira Žirinovskog koji je ustvrdio kako je neophodan „specijalni“ režim po uzoru na carski kako bi se osigurala Armenija.

„Bilo kakav demokratski režim, poput onih u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji ili Francuskoj je neprihvatljiv (za Rusiju). A vi, Armenci, dobit ćete i Kars i Ardahan ako bude strogog režima kao u vrijeme cara. Pod demokratskom vladavinom i Jerevan će vam biti oduzet“, naveo je on.

Pitanje bilateralnih odnosa

Armenija i Turska nikada nisu uspostavile diplomatske odnose i njihova međusobna granica je zatvorena od 1990-ih.

Veze dvije države su dodatno pogoršane turskom podrškom njenom regionalnom savezniku Azerbejdžanu koji se lani borio protiv Armenije za kontrolu nad regijom Nagorno-Karabah.

No, prošlog mjeseca je armenski premijer Nikol Pašinijan izjavio kako je Jerevan spreman na razgovore o unapređenju odnosa sa Ankarom.

Sa druge strane, Turska i Rusija imaju dobre odnose, što su zvaničnici istakli u nekoliko navrata.

Izvor: Agencije

Povezane

Novi format bi se sastojao od tri kavkaske države (Armenije, Azerbejdžana i Gruzije) i njihova tri „velika susjeda“ – Rusije, Turske i Irana.

Published On 06 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO