UNHCR zatražio od EU da primi 42.000 afganistanskih izbjeglica

Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice želi da zemlje Evropske unije prime 42.500 afganistanskih izbjeglica u narednih pet godina.

Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi procijenio je da će u narednih pet godina gotovo 85.000 Afganistanaca morati da se preseli iz susjednih zemalja Afganistana, gdje su izbjeglice, u druge zemlje (EPA)

Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) želi da zemlje Evropske unije (EU) prime 42.500 afganistanskih izbjeglica u narednih pet godina, izjavila je u četvrtak u Briselu povjerenica EU-a Ylva Johansson i dodala da je to “dostižan” cilj.

Ona je to rekla na forumu o zaštiti afganistanskih državljana u opasnosti, koji je okupio većinu država članica Unije, UNHCR-a i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), prenosi Beta.

Seljenje Afganistanaca

Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi procijenio je da će u narednih pet godina gotovo 85.000 Afganistanaca morati da se preseli iz susjednih zemalja Afganistana, gdje su izbjeglice, u druge zemlje, rekla je Ylva Johansson.

Prema njenim riječima, Grandi je predložio da EU primi polovinu tih izbjeglica, njih 42.500.

“Mislim da je to ostvarivo”, rekla je ona i dodala da “neke zemlje Evropske unije sada ne mogu da donesu odluku o prijemu izbjeglica jer su u procesu formiranja vlade”, što je slučaj u Nemačkoj.

Izvor: Agencije