Teheran spreman da pomogne u razbijanju ‘opsade’ Libana

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian rekao da će njegova zemlja pružiti svu potrebnu pomoć Libanu da prekine opsadu koja mu je nametnuta.

Abdullahian je, nakon što je stigao u Bejrut u službenu dvodnevnu posjetu, izjavio kako je Teheran uvjeren da će Liban uspjeti prevladati sve poteškoće s kojima se suočava (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian istakao je da će njegova zemlja pružiti svu potrebnu pomoć Libanu da prekine, kako je to opisao, opsadu koja mu je nametnuta, ako to zatraži od njegove države. Libanski predsjednik Michel Aoun je potvrdio da “Liban podržava napore koji se ulažu u promoviranje približavanja između zemalja regije.”

Abdullahian je, nakon što je stigao u Bejrut u službenu dvodnevnu posjetu, izjavio kako je Teheran uvjeren da će Liban uspjeti prevladati sve poteškoće s kojima se suočava.

Libanska državna novinska agencija izvijestila je da je predsjednik Aoun primio, u palati Baabda u Bejrutu, iranskog ministra vanjskih poslova. Aoun je tokom sastanka naglasio da Liban podržava napore učinjene na približavanju zemalja regije, dok je Abdollahian izjavio kao je ”Iran uvijek uz Liban i njegov narod”.

Nada u uspjeh pregovora koje Iran vodi

U sklopu dvodnevne posjete, libanski ministar vanjskih poslova Abdullah Bouhabib i njegov iranski kolega održali su konferenciju za novinare u Bejrutu.

Bouhabib je rekao da se njegova zemlja “nada uspjehu pregovora koje Iran vodi, bilo sa Saudijskom Arabijom ili sa zemljama 5+1”.

S druge strane, iranski ministar vanjskih poslova je saopćio da je njegova zemlja potpuno spremna pružiti podršku Libanu u prevladavanju teške faze kroz koju prolazi.

Dodao da je Teheran, također, spreman izgraditi dvije elektrane u Libanu, jednu u Bejrutu, a drugu na jugu, kao i da je spreman doprinijeti rekonstrukciji i obnovi luke Bejrut ako Liban to zatraži.

Vezano za drugu temu, Abdollahian je istakao da su razgovori sa Saudijskom Arabijom “dobro odmakli”. Teheran smatra da je konstruktivan dijalog najbolji način za rješavanje svih problema u regiji i izbacivanje stranaca iz nje, istakao je.

Na temu nuklearnog sporazuma, iranski ministar vanjskih poslova je rekao da je Iran zemlja koja je najviše posvećena nuklearnom sporazumu potpisanom sa zapadnim zemljama.

Bilateralni odnosi

Na sastancima s libanskim zvaničnicima, Abdollahian će razgovarati o pitanjima bilateralnih odnosa između dvije zemlje i političkim dešavanjima u regiji, a sastat će se i s vođama palestinskih frakcija i generalnim sekretarom libanskog Hezbollaha Hasanom Nasrallahom.

Mazen Ibrahim, direktor ureda Al Jazeere u Libanu, rekao je u vezi s planom posjete da će iranski ministar vanjskih poslova diplomatskim jezikom saopćiti ono što je Teheran pokazao na terenu, a to je slanje brodova napunjenih gorivom u Liban. Brodovi će prolaziti preko Sirije ilegalnim rutama, čime se nameće nova stvarnost na terenu.

Dodao je da je Abdollahian došao kako bi diplomatskim jezikom preveo situaciju na terenu, naglašavajući da je njegova zemlja spremna pomoći Libanu u prevladavanju opsade ukoliko Bejrut to želi.

U septembru 2021. godine, formirana je vlada na čelu s Najibom Mikatijem nakon 13 mjeseci posrtanja. Privremena vlada na čelu s Hassanom Diabom podnijela je ostavku 10. avgusta 2020. godine, nakon eksplozije u luci u Bejrutu.

Tokom posjete Libanu, Abdollahian će se, pored ministra vanjskih poslova, sastati i s predsjednikom Republike, predsjednikom parlamenta Nabihom Berrijem i predsjednikom vlade Najibom Mikatijem.

Prije otprilike dvije godine, Liban je zahvatila ekonomska kriza, najgora u historiji ove zemlje, koja je dovela do kolapsa životnog standarda i ekonomije, povećanja stope siromaštva i nestašice goriva, lijekova i drugih osnovnih roba, te manjka strane valute potrebne za njihov uvoz.

Izvor: Al Jazeera i agencije