SAD poziva na povratak nuklearnim pregovorima sa Iranom

Glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je da je SAD ‘voljan i sposoban’ da nastavi pregovore čim se Iran složi s tim.

Pregovori su odgođeni od juna, nedugo nakon izbora iranskog konzervativnog predsjednika Ebrahima Raisija (EPA)

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena pozvala je na “brzi” povratak razgovorima u Beču kako bi se oživio nuklearni sporazum, ali je naglasila da pokretanje pregovora “ovisi o Irancima”.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je novinarima da je Washington voljan da nastavi razgovore čim se Teheran složi da ponovo pristupi pregovorima, ističući da je put ka diplomatiji još otvoren.

Pregovori su odgođeni od juna, nedugo nakon izbora iranskog konzervativnog predsjednika Ebrahima Raisija.

“Jasno smo dali do znanja da smo spremni, voljni i sposobni da se vratimo u Beč čim budemo imali partnera s kojim ćemo pregovarati”, rekao je Price.

‘Nastaviti tamo gdje smo stali’

Prema multilateralnom nuklearnom dogovoru iz 2015 (JCPOA), Iran je smanjio svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija na njegovu ekonomiju.

Bivši američki predsjednik Donald Trump povukao je dogovor u 2018. godini, kao dio svoje kampanje maksimalnog pritiska protiv Irana, koji je kao odgovor na to počeo obogaćivanja urana preko granica koje su bile dozvoljene sporazumom.

Predsjednik Joe Biden je rekao da traži povratak sporazumu, koji je postignut za vrijeme administracije Baracka Obame u kojoj je bio potpredsjednik. Međutim, šest rundi indirektnih razgovora u Beču nije dovelo do obnove JCPOA-a.

Price je rekao da se Bidenova administracija nada da će nastaviti pregovore tamo gdje su stali, a ne od početka.

“Važno je da se strane ponovo vrate da nastave tamo gdje smo stali u Beču nakon šeste runde, kako bi mogli imati sedmu rundu na osnovu onoga što smo do sada postigli”, kazao je.

‘Veoma brzo’

Vlada Raisija ima oštar ton prema SAD-u te tvrdi da bilo kakvi razgovori moraju rezultirati uklanjanjem svih sankcija protiv Irana.

Prošlog mjeseca, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian rekao je da će se Iran vratiti razgovorima u Beču “veoma brzo”.

Price je kazao da se nada da definicija “skorog” iranske vlade odgovara onoj američke administracije, dodajući da proces ne može trajati na “neodređeno”.

“Čvrsto vjerujemo da moramo raditi brzo.”

Na sastanku sa izraelskim kolegom Eyalom Hulatom ranije ove sedmice, američki nacionalni savjetnik za sigurnost Jake Sullivan je rekao da je SAD spreman na mogućnost da napori na pokretanju pregovora propadnu.

Izraelska vlada je učestalo ponavljala svoje protivljenje sporazumu otkako je potpisan prije šest godina.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO