Poljski Ustavni sud osporio nadređenost zakona EU-a nad poljskim

Ustavni sud Poljske presudio je da neki članovi osnovnog Sporazuma EU-a nisu u skladu sa poljskim Ustavom, te da Poljska ne mora stoga da ih poštuje kao ni neke presude Suda pravde EU-a.

Ustavni sud je naveo da članstvo u EU i to što je Varšava prilikom ulaska potpisala osnovni sporazum o funkcioniranju EU-a ne znači da je time predala sudovima Unije svoj pravni suverenitet (Reuters)

Ustavni sud Poljske presudio je u četvrtak, odgovarajući na pitanje poljskog premijera Mateusza Morawieckog iz proljeća, da neki članovi osnovnog Sporazuma Evropske unije nisu u skladu sa poljskim Ustavom, te da Poljska ne mora stoga da ih poštuje kao ni neke presude Suda pravde EU-a.

“Ustavni sud je utvrdio da legitimitet organa EU-a da postavljaju norme koje obavezuju u Poljskoj postoji samo u onom obimu koliko je to poljski suveren, znači narod, dao saglasnost. Poljsko pravosuđe spada u poljski ustavni identitet. U vezi s tim nikada nije predato Evropskoj uniji i ostaje u isključivoj nadležnosti poljskog zakonodavca”, stoji u obrazloženju presude, prenosi Beta.

Ustavni sud je naveo da članstvo u EU i to što je Varšava prilikom ulaska potpisala osnovni sporazum o funkcioniranju EU-a ne znači da je time predala sudovima Unije svoj pravni suverenitet, te da nije u svim slučajevima pravo Evropske unije nadređeno poljskom.

Ovakvim odgovorom na upit premijera Morawieckog zbog dugogodišnjeg spora vlade konzervativne stranke Pravo i Pravda sa Evropskom unijom u vezi reforme poljskog pravosuđa Ustavni sud je dao mogućnost poljskoj vladi da ignorira presude Suda pravde Evropske unije i na taj način zaštiti svoju kontroverznu reformu pravosuđa koja je ispolitizirala izbor i ugrozila nezavisnost poljskih sudija.

“Evropska unija je ušla u novu etapu. Ako ta nova etapa dovodi do gubitka suvereniteta Poljske onda nije u skladu sa poljskim Ustavom. Nijedan organ Poljske ne smije da dozvoli takvo stanje”, kazao je predstavljajući presudu donesenu nakon četiri odlaganja sudija Bartlomiej Sochanski.

Pitanje hijerarhije

Ustavni sud Poljske naglasio je da je Sporazum EU-a kao i svaki ratificirani međunarodni sporazum postao dio poljskog pravnog sistema ali da se u hijerarhiji nalazi ispod Ustava Poljske i mora da bude u skladu s njim.

Presuda koju je Ustavni sud Poljske donio u četvrtak u punom sastavu, kada su samo dvojica sudija bili protiv, znači rizik da i EU prestane da poštuje odluke poljskih sudova pošto je kao neustavan Ustavni sud označio član sporazuma EU-a koji garantira svakom građaninu EU-a pravo na pravedno, nepristrasno suđenje.

Znači i rizik velikih problema, koji su već počeli, recimo da evropski sudovi prestanu da prihvataju naloge za izručenje koje izda Poljska da sudi optuženim kriminalcima jer bi u Poljskoj bilo ugroženo njihovo pravo na pravedan proces a također i rizik da Poljska zbog manjkavosti pravne države ne dobije odobrenje od Evropske komisije za Nacionalni plan obnove posle pandemije COVID-a 19 i ostane bez tog ključnog novca koji su već dobile neke druge članice, recimo Češka.

Ustavni sud Poljske prvi je prošao kroz reformu kada su konzervativci Jaroslawa Kaczynskog došli na vlast u jesen 2015. godine i u njemu su uglavnom sada probrane podobne sudije.

Izvor: Agencije

Povezane

Sud Evropske unije utvrdio je da neovisnost i nepristranost novog Disciplinskog vijeća u Poljskoj nije dovoljno zajamčena te zatražio kaznu ako vlasti ne otklone nepravilnosti.

Published On 08 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO