Von der Leyen naložila temeljitu analizu odluke poljskog ustavnog suda

Poljska stranka Zakona i pravde (PiS) spori se oko moralnih i etičkih vrijednosti s Briselom.

Sačuvat ćemo temeljna načela našeg pravnog poretka, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen naložila je u petak službama Komisije da podrobno analiziraju odluku poljskog ustavnog suda, koji je doveo pitanje nadređenost evropskog prava nad nacionalnim, te će na temelju te analize poduzeti sljedeće korake.

“Naložila sam službama Komisije da temeljito analiziraju odluku poljskog ustavnog suda. Na temelju toga odlučit ćemo o sljedećim koracima”, izjavila je u petak Ursula von der Leyen, izrazivši duboku zabrinutost jučerašnjom odlukom poljskog ustavnog suda, piše Hina.

“Naši ugovori su vrlo jasni. Sve odluke Suda EU-a obvezujuće su za vlasti država članica, uključujući i nacionalne sudove. Evropsko pravo je nadređeno nacionalnom, uključujući i ustavne odredbe. To su potpisale sve države kao članice Europske unije”, istaknula je von der Leyen dodajući da će Komisija koristiti sva sredstva koja prema Ugovorima ima na raspolaganju kako bi osigurala poštivanje europskog prava.

Poljski ustavni sud u četvrtak je presudio da su neki članci ugovora EU-a nekompatibilni s poljskim ustavom te da je poljski ustav u nekim dijelovima nadređen evropskim ugovorima. Nadređenost evropskog prava nad nacionalnim do sada se nije dovodila u pitanje i mnogi drže da je ovaj potez prvi korak prema izlasku Poljske iz EU-a.

Predsjednica Komisije ponavlja da se EU zasniva na vrijednostima i zakonima.

“Sačuvat ćemo temeljna načela našeg pravnog poretka. Na to se oslanja naših 450 miliona Evropljana”, kaže von der Leyen.

Unatoč dosad nezabilježenom potezu, Komisija neće suspendirati proces ocjenjivanja poljskog nacionalnog plana za oporavak, što je preduvjet za isplatu sredstava iz fonda za oporavak od pandemije korona virusa.

Glasnogovornik Komisije Eric Mamer kaže da ne žele prejudicirati rezultate analize odluke poljskog ustavnog suda i da će zato nastaviti s analizom poljskog plana za oporavak.

Poljski premijer pozdravio presudu koja osporava primat EU-a

Poljski premijer Mateusz Morawiecki pozdravio je u petak u objavi na Facebooku presudu poljskog suda u kojoj se navodi da su neki dijelovi sporazuma s Evropskom unijom nekompatibilni s poljskim ustavom.

Odluka, objavljena u četvrtak, dovodi u pitanje stub evropskih integracija i oštro eskalira spor između Brisela i Varšave.

Poljska stranka Zakona i pravde (PiS) spori se oko moralnih i etičkih vrijednosti s Briselom, a fokusirana je na sporove oko nezavisnosti sudova, medijskih sloboda, LGBT prava i drugih pitanja.

Premijer je zatražio od Ustavnog suda da donese odluku o tome ima li zakon Evropske unije primat nad ustavom Poljske.

“Želimo zajednicu poštovanja, a ne podjela. Ovo je naša zajednica, naša Unija. Ovakvu Uniju želimo i takvu ćemo Uniju stvoriti”, napisao je u objavi na Facebooku, misleći na Evropsku uniju, prenijela je Fena.

Rekao je i da Poljska želi ostati u “evropskoj porodici nacija”.

Kritičari su rekli da nastavljajući s ovom politikom i osporavajući supremaciju zakona EU, vlada PiS-a ne samo da ugrožava dugoročnu budućnost Poljske u 27-članom bloku, već i stabilnost same EU.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO