Američka nuklearna podmornica udarila u objekt u Južnom kineskom moru

Podmornica USS Connecticut udarila je u neidentificirani objekt dok je bila u patroli.

Podmornica je oštećena, ali je u operativnom stanju (US Navy)

Američka nuklearna podmornica sudarila se s neidentificiranim objektom dok je proteklog vikenda bila u patroli u Južnom kineskom moru, području na čiji najveći dio Kina polaže pravo, saznaje se od američke mornarice i nezavisnog izvora.

“USS Connecticut udario je u objekt tokom popodneva 2. oktobra dok je plovio međunarodnim vodama u indopacifičkom području”, navodi američka mornarica u priopćenju.

“Nitko nije zadobio ozljede opasne po život”, dodaje se u priopćenju, što upućuje na to da su mornari možda lakše ozlijeđeni, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

USS Connecticut, nuklearna podmornica klase Seawolf, oštećena je, ali je u operativnom stanju, dodaje mornarica.

Sudjelovala u vojnoj vježbi

Američki zvaničnici koji su govorili pod uvjetom anonimnosti rekli su Reutersu da je „manje od 15 osoba“ zadobilo lakše ozljede, većinom modrice i posjekotine.

Naval Institute, blizak američkoj mornarici, piše da je podmornica u vrijeme nezgode sudjelovala u međunarodnoj vježbi u Južnom kineskom moru.

Kina polaže pravo na gotovo čitavo Južno kinesko more i gradi vojne baze na malim otocima i atolima na tom području.

SAD i njegovi saveznici redovno obavljaju ophodnje u međunarodnim vodama u tom dijelu svijeta kako bi podsjetili na svoje pravo na slobodnu plovidbu, što potiče nezadovoljstvo Kine.

Izvor: Agencije