Janša: Evropska unija ne može zaštititi granice

Unija nema mehanizama da od ilegalnih migracija zaštiti ne samo šengensku granicu, nego i svoju vanjsku granicu, izjavio je slovenski premijer.

Janez Janša: Unija nema mehanizama da od ilegalnih migracija zaštiti granicu (EPA)

Evropska unija nema mehanizama da od ilegalnih migracija zaštiti ne samo šengensku granicu, nego i svoju vanjsku granicu, izjavio je u petak slovenski premijer Janez Janša.

Slovenski premijer se, odgovarajući na pitanja novinara o problemu migracija u Tuhlju, založio za proširenje Schengena te zaštitu vanjskih granica EU-a od ilegalnih migracija, prenosi Fena.

Na pitanja novinara o nedavno objavljenim snimcima koji sugeriraju učešće pripadnika hrvatske policije u prisilnom vraćanju (pushbacku) migranata iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu i kako se na to gleda u Sloveniji i u tijelima EU-a, Janša je rekao da bi cilj EU-a trebao biti da do takvih situacija uopće ne dolazi.

Granica Schengena s Hrvatskom

“No, EU, nažalost, nema mehanizama da od ilegalnih migracija zaštiti ne samo šengensku granicu, nego i vanjsku granicu Unije“, ustvrdio je premijer Slovenije.

Janša je dodao da je slovensko-hrvatska granica, “nažalost“, još uvijek granica Schengena te da bi boljoj kontroli granica i ilegalnih migracija doprinijelo i ranije proširenje Schengena, za što se sada još uvijek čeka politička odluka, prenosi Hina.

Izvor: Agencije