Izraelski sud podržao zabranu jevrejskih molitvi u Al-Aksi

Svetinja za muslimane, kao treće najsvetije mjesto islama i cijenjena među Jevrejima kao mjesto dva drevna hrama, Al-Aksa je dugo vremena žarišna tačka u izraelsko-palestinskom sukobu.

Nijedan izraelski zakon ne zabranjuje jevrejske molitve u Al-Aksi (EPA)

Izraelski sud podržao je u petak zabranu jevrejskih molitvi u prostoru jerusalemske džamije Al-Aksa, poništavajući presudu niže sudske instance, koja je izavala bijes među Palestincima i u muslimanskom svijetu.

Aryehu Lippou, izraelskom rabinu, određena je dvosedmična zabrana posjeta objektu nakon što je prošlog mjeseca tu obavljao molitvu, ali je jerusalemski sud poništio taj potez, navodeći da Lippova tiha molitva “nije prekršila policijske instrukcije”, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

Jevrejima je dopušteno da obilaze objekat, ali se ne smiju glasno moliti, niti obavljati rituale u njemu.

Osuda iz Palestine, Jordana, Egipta…

Izraelska policija žalila se na odluku, a jerusalemski oblasni sudija Aryeh Romanoff u petak je podržao zabranu, navodeći da su policajci “rezonski djelovali”.

“Činjenica da je bilo nekoga ko je prisustvovao [Lippovoj] molitvi dokaz je da je morala biti glasna. Obnavljam odluku policijskog komandira”, napisao je Romanoff u obrazloženju presude.

Palestinci, kao i zvaničnici u Jordanu, Egiptu i Saudijskoj Arabiji, osudili su presudu nižeg suda.

Svetinja za muslimane, kao treće najsvetije mjesto islama i cijenjena među Jevrejima kao mjesto dva drevna hrama, džamija i njen okolni trg dugo su vremena žarišna tačka u izraelsko-palestinskom sukobu.

Izraelska okupacija od 1967. godine

Izrael je osvojio istočni Jerusalem uključujući i džamiju 1967. godine, ali je Jordan čuvar islamskih svetih mjesta u gradu.

Nijedan izraelski zakon ne zabranjuje jevrejske molitve u Al-Aksi, ali su od 1967. godine izraelske vlasti uvele zabranu kako bi spriječile napetosti.

U saopćenju u korist ove policijske zabrane, izraelski ministar javne sigurnosti Omer Bar-Lev upozorio da bi promjena u statusu quo “ugrozila javni mir”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO