Istraga o upadu u Capitol: Trump pokušava spriječiti svjedočenje bivših savjetnika

Pravni tim Donalda Trumpa ističe u svom pismu da su njegova arhiva i korespondencija zaštićeni posebnim pravom izvršne vlasti o tajnosti nekih informacija i poslovnom tajnom koja veže advokata i njegova branjenika.

Zasad nije jasno ima li Donald Trump zakonsko pravo da se pozove na posebne ovlasti ili na poslovnu tajnu kako bi spriječio svjedočenje bivših savjetnika (EPA)

Donald Trump zatražio je od četvorice bivših savjetnika da ne sarađuju s parlamentarnom komisijom koja vodi istragu o upadu njegovih pristaša u Capitol 6. januara, pišu američki mediji, prenosi Hina.

Bivši predstojnik ureda Bijele kuće Mark Meadows, bivši savjetnik za sigurnost Kashyap Pael, bivši direktor za društvene mreže Dan Scavino i bivši savjetnik Steve Bannon primili su pismo advokata republikanskog milijardera u kojemu im preporučuje da ne odgovaraju na pozive komisije, pišu Washington Poste i portal Politico.

Pravni tim Donalda Trumpa ističe u svom pismu da su njegova arhiva i korespondencija zaštićeni posebnim pravom izvršne vlasti o tajnosti nekih informacija i poslovnom tajnom koja veže advokata i njegova branjenika.

Istražna komisija Zastupničkog doma naredila je četvorici da mu predaju dokumente i svjedoče pred njim kako bi se utvrdilo jesu li postupci Trumpove administracije potaknuli mnoštvo pristaša bivšeg predsjednika da 6. januara zauzmu Kongres i prekinu sjednicu na kojoj se trebala proglasiti pobjeda Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

Zasad nije jasno ima li Donald Trump zakonsko pravo da se pozove na posebne ovlasti ili na poslovnu tajnu kako bi spriječio svjedočenje bivših savjetnika.

Ometanje istrage

Sadašnja administracija je najavila djelomično ukidanje tajnosti arhiva iz Trumpova mandata ne bi li pridonijela nesmetanom provođenju istrage.

No njegov pokušaj ometanja istrage mogao bi nagnati komisiju da poduzme pravne korake kako bi se bivše saradnike prisililo na svjedočenje, što bi usporilo istragu.

“Bivši predsjednik i dalje pokušava opstruirati sudske pozive”, napisao je na Twitteru demokratski zastupnik i član povjerenstva Adam Schiff.

“Ovaj put svjedoci koji su prekršili zakon moraju razmisliti o mogućnosti kaznenog progona”, upozorio je.

“Amerikanci zaslužuju odgovore. Mi ćemo pomoći da ih dobiju”, rekao je.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO