IOC: ‘Tiha’ molitva Jevreja u Al-Aksi predstavlja provokaciju za muslimane

Izraelski sudija donio je u srijedu odluku bez presedana da “tihe” molitve Jevreja u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu nisu krivično djelo.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom Arapsko-izraelskog rata 1967. godine i anektirao je čitav grad 1980. godine (Arhiva)

Organizacija za islamsku saradnju (OIC) osudila je odluku izraelskog suda da “tihe” molitve Jevreja u kompleksu džamije Al-Aksi u okupiranom istočnom Jerusalemu nisu krivično djelo, javlja Anadolija.

Generalni sekretar IOC-a Yousef Al-Othaimeen rekao je u saopštenju da je ova presuda provokacija muslimana širom svijeta.

“Takve nezakonite odluke predstavljaju napad bez presedana na neotuđiva vjerska prava islamske nacije i njeno naslijeđe, provociranje osjećaja muslimana u cijelom svijetu i kršenje slobode bogosluženja i svetosti svetih mjesta”, rekao je čelnik IOC-a.

Kako je naveo, IOC odbacuje “sve mjere koje je okupaciona sila, Izrael poduzela, a koje utiču na status okupiranog istočnog Jerusalema i palestinsko prisustvo tamo ili nanose štetu islamskim i kršćanskim svetostima.”

Presuda izraelskog suda

Izraelski sudija donio je u srijedu odluku bez presedana da “tihe” molitve Jevreja u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu nisu krivično djelo.

Islamski zvaničnici i zvaničnici u Jerusalemu osudili su odluku u četvrtak, navodeći da je “odluka izraelskog suda nevažeća” i da je u pitanju “očigledno kršenje islama i svetosti džamije te jasna provokacija na osjećanja muslimana širom svijeta”.

Obično izraelski doseljenici ulaze u kompleks svakog dana ujutro i popodne kroz kapiju Al-Mughrabi, jugozapadno od džamije.

Izraelska policija počela je dopuštati upade doseljenika 2003. godine, uprkos ponovljenim osudama Uprave islamskih vakufa u Jerusalemu.

Dizanje tenzija u regiji

Upadi fanatičnih Jevreja u kompleks Al-Akse izazivaju eskalaciju tenzija u regiji.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama. Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Jerusalema nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Jerusalem, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom Arapsko-izraelskog rata 1967. godine i anektirao je čitav grad 1980. godine, u potezu koji međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO