U Njemačkoj počeli pregovori o ‘semafor’ koaliciji

Čelnici SPD-a, stranke Zeleni i FDP-a će razgovore o formiranju koalicijske vlade na čelu sa socijaldemokratskim kancelarskim kandidatom Olafom Scholzom nastaviti 11. oktobra.

Prvi razgovori u ovoj stranačkoj konstelaciji bi trebali poslužiti stvaranju osnove za konkretne pregovore o koalicijskom programu (EPA)

Lideri Socijaldemokratske partije (SPD), Zelenih i Slobodarske stranke (FPD) dogovorili su na prvom zajedničkom sastanku da 11. oktobra nastave intenzivne pregovore o formiranju buduće vlade u Njemačkoj.

To je nakon sastanka lidera tri partije u Berlinu rekao generalni sekretar SPD-a Lars Klingbeil, dodajući da postoji želja da se postigne zajedništvo.

Da su razgovori dobro prošli potvrdio je i generalni sekretar FDP-a Volker Wissing, prenosi Tanjug.

Vikend treba dobro iskoristiti da se svi pripreme “za intenzivnu sedmicu” pregovora, dodao je on.

Lider liberala Christian Lindner vidno raspoložen napustio je sastanak u zdanju “Citytubea”, prenosi Bild.

Liberali su naveli da su na sastanku vidjeli spremnost da se pronađe zajednička osnova sa Zelenima i socijaldemokratama o glavnim političkim razlikama.

‘Semafor’ koalicija

Čelnici Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), stranke Zeleni i Liberalno-demokratske stranke (FDP) u četvrtak ujutro su započeli razgovore o formiranju koalicijske vlade na čelu sa socijaldemokratskim kancelarskim kandidatom Olafom Scholzom.

“Imam dobar osjećaj da nas gura zajedničko uvjerenje da želimo obnoviti zemlju i sada moramo sve teme odraditi tačku po tačku”, rekao je dopredsjednik SPD-a Norbert Walter-Borjans uoči razgovora.

Optimizam je izrazio i generalni sekretar SPD-a Lars Klingbeil, prenosi Hina.

“Ja uopće ne polazim od toga da pregovori ne bi mogli biti uspješni”, rekao je uoči sastanka.

Stranka Zeleni je uoči razgovora postavila svoje uvjete za ulazak u konkretne pregovore o tzv. ‘semafor’ koaliciji.

“Ako ova vlada ne uspije Njemačku dovesti na put zaštite klime na osnovu dogovora iz Pariza, onda Zeleni nemaju što tražiti u takvoj vladi”, rekao je dopredsjednik Zelenih Robert Habeck.

Liberali su kritizirali ponašanje demokršćanske Unije CDU/CSU u vezi mogućeg formiranja vlade s Unijom na čelu, tzv. ‘Jamajka’ vlade.

“Unutar FDP-a i dalje postoji sadržajna bliskost s Unijom i zbog toga mislim da nije previše pametno što je Markus Soeder (predsjednik Kršćansko-socijalne unije, CSU) sada isključio Jamajka-koaliciju”, rekao je generalni sekretar FDP-a Volker Wissing.

Kandidat za kancelara

Radi se u prvim razgovorima u ovoj stranačkoj konstelaciji koji bi trebali poslužiti stvaranju osnove za konkretne pregovore o koalicijskom programu.

SPD kao najjača stranka na izborima održanim krajem septembra ustrajava na formiranju vlade s kancelarom Olafom Scholzom na čelu, ali Unija CDU/CSU, na čelu s kandidatom Arminom Laschetom, uprkos teškim gubicima i dalje insistira na mogućnosti sastavljanja vlade sa Zelenima i liberalima.

Smatra se da bi glavne prepreke tokom razgovora mogle biti razlike u poreskoj i finansijskoj politici. FDP se oštro protivi podizanju poreza i, za razliku od SPD-a i stranke Zeleni, ustrajava na politici nultog zaduženja.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO