Rusija će pozvati talibane na međunarodne pregovore

Kina, Iran, Pakistan i Indija, koji skupa s Rusijom čine takozvani Moskovski format za Afganistan, također su pozvani na te međunarodne pregovore.

Moskva smatra talibane terorističkim pokretom, ali već godinama vodi dijalog s njima (EPA)

Rusija će pozvati talibane da učestvuju u međunarodnim pregovorima o Afganistanu koji će se 20. oktobra održati u Moskvi, rekao je u četvrtak izaslanik Kremlja u toj azijskoj državi, a prenose ruske novinske agencije.

Kako prenosi Hina, pozivajući se na Reuters, na pitanje je li talibanima koji su u augustu preuzeli vlast u Afganistanu nakon povlačenja američkih snaga upućen poziv na pregovore, ruski izaslanik Zamir Kabulov odgovorio je potvrdno.

No nije rekao ko će iz redova talibana biti pozvan na pregovore.

Kina, Iran, Pakistan i Indija, koji skupa s Rusijom čine takozvani Moskovski format za Afganistan, također su pozvani na te međunarodne pregovore čiji dnevni red ni nivo predstavnika još nisu poznati.

Munjevita ofanziva

Ta će međunarodna konferencija biti održana nakon vanrednog sastanka na vrhu G20 koji se održava 12. oktobra a bit će posvećen kritičnoj humanitarnoj situaciji u Afganistanu.

Kabulov je u četvrtak izjavio da Rusija konkretno radi na slanju humanitarne pomoći Afganistanu, dodajući da se prikuplja „materijal“ koji će se poslati.

Talibani su u augustu zauzeli afganistanski glavni grad Kabul, nakon munjevite ofanzive u kojoj je pala vlada koju je podržavao Zapad.

Tako su se talibani, dvadeset godina pošto su ih Sjedinjene Američke Države svrgnule s vlasti, spektakularno vratili donoseći niz izazova – u prvom redu sigurnosnih – za susjedne zemlje i šire.

Rusija pomno prati stanje u Afganistanu koji su sovjetske snage deset godina držale pod okupacijom dok se 1989. nisu povukle nakon krvavog rata.

Kremlj vjeruje obećanjima

Moskva smatra talibane terorističkim pokretom, ali već godinama vodi dijalog s njima.

Kremlj je bio pomirljiv nakon njihova dolaska na vlast vjerujući njihovim obećanjima da neće dopustiti „terorističkim“ organizacijama da se ondje učvrste, da neće napadati susjedne zemlje, u prvom redu srednjoazijske koje su ruski saveznici, te da će zaustaviti krijumčarenje heroina i opijuma.

Rusija je ljetos ipak održala zajedničku vojnu vježbu sa savezničkim snagama iz srednje Azije, zabrinutim zbog destabilizacije na njihovim granicama.

Kabulov je usto rekao da Rusija “ne žuri” pretresti pitanje ukidanja UN-ovih sankcija talibanima.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO