Pfizer traži od SAD-a dozvolu za vakcinaciju djece od pet do 11 godina

Pfizer je naveo da je njegovo istraživanje pokazalo da bi mlađa djeca trebala dobiti trećinu doze koja se sada daje odraslim osobama.

Pfizer je proveo istraživanje na 2.268 dobrovoljaca u dobi od pet do 11 godina (EPA - Ilustracija)

Američka farmaceutska kompanija Pfizer u četvrtak je zatražila od američke vlade da dozvoli upotrebu njihove vakcine protiv COVID-19 kod djece u dobi od pet do 11 godina.

Ukoliko se regulatori slože, vakcinacija bi mogla početi u roku od nekoliko sedmica, prenosi Anadolija.

Mnogi roditelji i pedijatri traže zaštitu djece mlađe od 12 godina, aktuelno starosno ograničenje za vakcinu koju proizvodi Pfizer i njegov njemački partner BioNTech.

Pfizer je na društvenoj mreži Twitter objavio da je od Uprave za hranu i lijekove (FDA) formalno zatražio odobrenje za upotrebu u hitnim slučajevima.

Sada će oni odlučiti ima li dovoljno dokaza da su vakcine sigurne i da li će ih primijeniti na mlađoj djeci, kao što već rade s tinejdžerima i odraslim osobama. Nezavisno stručno vijeće javno će raspravljati o tome 26. oktobra.

Rezultati istraživanja

Pfizer je naveo da je njegovo istraživanje pokazalo da bi mlađa djeca trebala dobiti trećinu doze koja se sada daje odraslim osobama.

Pfizer je proveo istraživanje na 2.268 dobrovoljaca u dobi od pet do 11 godina.

Naveli su da nema ozbiljnih nuspojava.

Ako FDA odobri hitnu upotrebu vakcine za djecu, postoji još jedna prepreka prije nego što vakcinacije u ovoj dobnoj skupini mogu početi.

Konačnu odluku za vakcinaciju mlađe djece donijet će stručnjaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Vakcina, koja je već odobrena za tinejdžere u dobi od 12 do 15 godina te za starije od 16 godina, izazvala je snažan imunološki odgovor kod 2.268 ispitanika, objavile su kompanije krajem septembra.

Izvor: Agencije

Povezane

Zbog sve većeg broja djece sa respiratornim problemima uprava Univerzitetskog medicinskog centra u Ljubljani razmišlja da ograniči broj pregleda i intervencija.

Published On 28 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO