Peskov: Rusija ima potencijal da poveća isporuke plina Evropi

Cijena plina u Evropi je dostigla historijski rekord od 1.900 dolara za 1.000 kubnih metara.

Potencijal za povećanje isporuka plina postoji, sada sve zavisi od zahtjeva, od ugovornih obaveza i komercijalnih ugovora', rekao je Peskov (EPA)

Rusija ima potencijal da poveća isporuke plina u Evropu, ali to zavisi od komercijalnih sporazuma, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u razgovoru s novinarima.

Na pitanje da li povećanje isporuka zavisi od pokretanja plinovoda Sjeverni tok 2, zvaničnik Kremlja je odgovorio negativno, prenosi Tanjug.

“Sada postoje i druge rute koje su alternativa ukrajinskom tranzitu, a koje savršeno funkcioniraju i mnogo su tehnološki naprednije i ekološki prihvatljivije”, naglasio je Peskov, prenosi agencija TASS.

On je podsjetio da je o tome u srijedu govorio i ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku o energetskom razvoju.

“Dakle, potencijal za povećanje isporuka plina postoji, sada sve zavisi od zahtjeva, od ugovornih obaveza i komercijalnih ugovora”, zaključio je Peskov.

Povodom konstatacije Peskova o alternativnim transportnim rutama za snabdijevanje Evrope plinom, Tanjug podsjeća da su prošle sedmice potekle prve količine ruskog plina preko Srbije ka Mađarskoj plinovodom Balkanski tok, koji je nastavak cjevovoda Turski tok.

Putinova podrška

Putin je na jučerašnjem sastanku podržao inicijativu potpredsjednika vlade Aleksandra Novaka da se povećaju isporuke plina na tržište zbog rasta cijena energetskih operatera u Evropi.

Novak je predložio isporuku dodatnih količina plina za trgovanje preko berze u Sankt Peterburgu. Ocijenio je da bi to mogao da bude jedan od faktora koji će uticati na stabilizaciju stanja na tržištu plina.

Krajem septembra 2021. godine, zalihe plina u evropskim skladišnim objektima su pale na višegodišnje rekordno niske nivoe, navodi TASS, dodajući da je na zalihama, prema procjeni Gazproma, tada bilo 20,5 milijardi kubnih metara plina manje nego prethodne godine.

Cijena plina u Evropi je u srijedu dostigla historijski rekord od 1.900 dolara za 1.000 kubnih metara. U četvrtak ujutro je na Evropskoj interkontinentalnoj berzi (ICE) pala na 973 dolara, da bi na trgovanju rano popodne ponovo krenula da raste premašujući nivo od 1.200 dolara za 1.000 kubnih metara plina.

Izvor: Agencije