Ministar: Ukrajina će proizvoditi turske naoružane dronove

Ukrajina je ranije koristila turske naoružane dronove protiv proruskih separatista na istoku zemlje.

Ukrajinski ministar odbrane Dmytro Kuleba i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu (AFP)

Ukrajina će izgraditi tvornicu za proizvodnju turskih naoružanih dronova koje je Kijev prethodno kupio za upotrebu protiv proruskih separatista na istoku, što bi moglo uznemiriti protivničku stranu Kijeva – Moskvu.

“Zemljište na kojem će se tvornica graditi već je odabrano”, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba na konferenciji za novinare, koju je održao s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom u gradu Lavovu, na zapadu Ukrajine.

“Bilo je nekoliko prepreka u provedbi [ovog projekta], ali sve su uklonjene”, dodao je, ne navodeći dodatne detalje.

Cavusoglu nije posebno govorio o ovoj temi, ali je naglasio da su Kijev i Ankara “u procesu jačanja odnosa u mnogim sektorima”, uključujući odbranu.

Zelenski: Važan događaj

Osim toga, turski ministar vanjskih poslova je na Twitteru napisao da njegova zemlja “u potpunosti podržava teritorijalni integritet Ukrajine i da se “turistički odnosi između dva naroda brzo razvijaju”.

Krajem septembra su Andriy Taran, ukrajinski ministar odbrane, i Haluk Bayraktar, predsjednik Uprave turske kompanije Baykar koja proizvodi naoružane dronove Bayraktar, potpisali memorandum o uspostavi zajedničkog centra za obuku i održavanje bespilotnih letjelica u Ukrajini.

“Dugo smo čekali ovaj trenutak”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon potpisivanja memoranduma s Baykarom.

“Ovo je važan događaj za nas”, dodao je, navedeno je u saopćenju predsjedništva.

Vodeći Baykarov model

Baykar će izgraditi centar na zemljištu koje pripada ukrajinskom Ministarstvu odbrane u blizini grada Vasylkiv, udaljenom oko 20 kilometara od Kijeva.

Ukrajina je prethodno kupila dronove Bayraktar TB2, Baykarov vodeći model koji je korišten u sukobima u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu.

Prema izvještajima medija, Kijev planira kupiti otprilike 50 takvih uređaja.

Međutim, prodaja dronova Kijevu stavlja Ankaru u osjetljiv položaj, jer Turska također sarađuje s odbrambenim sektorim Rusije, koja je suparnik Ukrajine.

Ukrajinska vojska je od 2014. godine u dugotrajnom sukobu s separatističkim borcima u istočnom Donjecku i Lugansku, nakon što je Moskva anektirala poluotok Krim od Ukrajine.

U tom sukobu je poginulo više od 13.000 ljudi

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Ukrajina i turska kompanija Baykar potpisali memorandum o izgradnji i opremanju zajedničkog centra za testiranje, održavanje, remont i modernizaciju dronova, kao i obuku osoblja.

Published On 29 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO