Kremlj: Odluka NATO-a potkopava nadu za dijalogom

NATO je u srijedu oduzeo akreditacije osmorici članova ruske misije u Savezu, optužujući ih za špijunažu.

Već neko vrijeme gledamo povećane ruske zlonamjerne aktivnosti, rekao je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (EPA)

Kremlj je u četvrtak saopćio da odluka NATO-a da smanji broj članova ruske diplomatske misije u Briselu gotovo u potpunosti potkopava nade Saveza o normalizaciji odnosa s Moskvom, dok je šef NATO-a rekao da su protjerani ruski diplomati bili ruski obavještajci.

NATO je u srijedu oduzeo akreditacije osmorici članova ruske misije u Savezu koji su bili “neprijavljeni ruski obavještajci”, a Kremlj je odluku o protjerivanju članove svoje misije u Savezu odmah osudio.

“Postoji očita nedosljednost u izjavama predstavnika NATO-a o njihovoj želji za normalizacijom odnosa sa našom zemljom s njihovim stvarnim potezima”, kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenijela je Hina pozivajući se na Reuters.

Po njegovim riječima, potezi NATO-a ne pokazuju da bi se odnosi mogli normalizirati, niti da je moguća ponovna uspostava dijaloga.

“U stvari su potkopali izglede da se to uopće ostvari”, rekao je Peskov.

Sky News je izvijestio da će ruska misija u NATO-u u Briselu biti prepolovljena kao “odgovor na sumnju o ruskim zlonamjernim aktivnostima, uključujući ubojstva i špijunažu”.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško je u srijedu optužio NATO za dvoličnost.

Loenid Slucki, čelnik donjeg doma parlamentarnog odbora za međunarodne poslova, rekao je kako će Rusija uzvratiti, ali ne nužno na isti način.

Stoltenberg: Diplomati su dužnosnici obavještajne službe

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak da protjerivanje osam diplomata nije povezano s određenim događajem već Savez treba biti oprezan kada se radi o ruskim “zlonamjernim” aktivnostima.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare rekao da su osmorica protjeranih diplomata “neprijavljeni ruski obavještajni dužnosnici”.

“Odluka nije povezana ni s kakvim određenim događajem, ali već neko vrijeme gledamo povećane ruske zlonamjerne aktivnosti i stoga moramo biti oprezni”, rekao je, dodajući da aktivnosti koje su provodila osmorica diplomata nisu bile u skladu s njihovim akreditacijama.

Izvor: Agencije

Povezane

Sjevernoatlantski savez je oduzeo akreditacije osmerici članova ruske misije u Alijansi koji su bili ‘neprijavljeni ruski obavještajci’.

Published On 06 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO